in ,

Liberális könnyek – Sallai Róbert Benedek: ezzel az ellenzékkel nem fog menni

Nem jó ez így senkinek

„Péter,

ha valaki, akkor te tudod, hogy mindent megtettem négy éven keresztül, ami tőlem tellett, hogy az orbáni rezsim bukjon. Ha valaki, akkor te tudod, akivel négy éven keresztül több időt töltöttem, mint a családommal, hogy engem Fidesz-barátsággal csak ostobák vádolhatnak. De meg kell értened azt, amit Schiffer Andrással képviseltünk, pont az az értékalapú politizálás volt, ami teljesen kiveszett az ellenzékből. Értékalap nélkül, világos világkép nélkül, határozott irány nélkül nem lenne szabad politizálni. Gondod csak át kérlek, akár a már említett egykori Ákos barátomat: tagja és lelkes képviselője volt a Fidesznek, amíg neki tetsző módon haladtak a dolgok 2010-2014 között (s az előtt is), egy konzervatív keresztény, polgári stb. erőnek volt tagja. Majd úgy érezte, hogy globalizációellenes, zöld, elitellenes – jött az LMP-be. Most egy neoliberális gazdaságpolitikát toló, globalizációt képviselő párt frakciójába ül. Szerinted milyen értékekkel bír?

S azért egy tünet akár ő, akár Gyurcsány makacs ragaszkodása a politikához, mert ezek jellemzik az ellenzéket, ők a láthatóak, őket látjuk, mint ellenzék. Gyurcsány Ferenc sajnos az egyik legtehetségesebb ellenzéki politikusnak érzem, azon a pályán, amin látni kell, ő legalább lát (ha nagyon eltérő mozgással is, mint amit én pozitívan értékelnék), még sem képes felmérni, felfogni, hogy ő és a barátai konkrétan egy nagyon komoly gátját jelentik a Fidesz leváltásának. Miattuk nyert akkora fölénnyel a Figdesz 2010-ban, és az ő jelenlétük tartja a Fideszt hatalmon azóta is. Nem kell Magyarországnak, amit képvisel. Megbukott. Hogy nem lehet ezt elfogadni? Hogy lehet számon kérni a Fideszen olyan politikai kultúrát, amivel ő maga még annyira sem bír?

De azért örülök, hogy civil választási biztosok megjelentek a magyar vidéken. Tök jó kezdeményezés volt! Legalább már van,. aki vette a fáradtságot és megnézett bennünket, mint valami különleges állatot. Olvastam Mérő László írását is, tisztelem, tanulságos volt. Jöttek a biztosok erre az egzotikus, különleges helyre, a magyar vidékre. Annyi tudományos fokozat is diploma nem volt a magyar vidéken soha, mint április 3-án, az biztos. Jöttek, és rácsodálkoztak: ez lenne a magyar vidék? Nahát, de furi, azt a nyelvet beszélik, mint mi…

Nem tudom, hogy az a tapasztalat, amit szereztek a magyar valóságról, meg fog-e jelenni valaha az ellenzék szemléltében, de félő, hogy nem. Pedig ők egy napon, egyszer láttak valamit, amit az ellenzék nem ért. Körülök talán sokan értették meg az nap este, hogy miért lett ez a választás eredménye.

Nem jó ez így senkinek.

Parainesisem fogadd szeretettel, nem haragból írtam, tudod, hogy várlak haza pálinkával, pörkölttel, bocs a hosszú sorokért, tudod, hogy nincs időm röviden fogalmazni, de szomorú vagyok azért, amit kitettél, mert ha te sok ésszel nem érted a nyilvánvalót, akkor hogy várjam a többségtől a térfeleteken?

Nem haragszom, de látom világosan: így nem fog menni. Ezzel az ellenzékkel nem fog menni. Megújulás kell, fiatalodás, új garnitúra. Van akinek helye kell, hogy legyen a jövőben is, de dugig vagytok olyan arcokkal, akiknek semmi keresnivalójuk nincs a politikai élvonalban, mert ameddig ott vannak, addig esélye nem lesz annak, hogy »Pest« és vidék hasonlóan gondolkozzon, megértse egymást és végre értsék azt, amit az általad kitett képed cáfol: egy nemzet vagyunk, egy a sorsunk. S nem mellékesen: addig nem lesz Fidesz váltás, s minden marad a régiben.

Ölellek,

SRB”

 


 

Mindenszo.hu kommentár: csak így tovább, fiúk! Gyepáljátok csak egymást!

 

 

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Kende Péter szerint Gyurcsányék bukása végérvényes

      Üzenet Bencsik Gábornak