in

Leválhatják a Pápát? – Egyre nagyobb kihívást jelentenek Ferenc pápa egyházon belüli bírálói

Szembenálló egyházi nézetek és távoli utak jellemezték Ferenc pápa ötödik évét.

Egyre nagyobb kihívást jelentenek Ferenc pápa egyházon belüli bírálói

 

Szembenálló egyházi nézetek és távoli utak jellemezték Ferenc pápa ötödik évét.

Jelképes apostoli úttal kezdődött és zárult az esztendő annak ellenére, hogy az idén 81 éves Ferenc pápa ismét kevés külföldi látogatást tett, amelyek azonban annál jelentősebbek voltak. Az MTI emlékeztet, az egyházfő áprilisban Egyiptomban az Afrikában és a Közel-Keleten üldözött keresztény közösségekért emelte fel szavát. Emellett Ferenc pápa a szunnita muzulmán világ szellemi központként ismert al-Azhar egyetem és mecset főimámjával is találkozott. A két vallási vezető párbeszéde végleg pontot tett a XVI. Benedek regensburgi kijelentései miatti ellentétekre, amely kijelentéseket a muszlimok Mohamed-ellenesként értékeltek.

Ferenc pápa májusban a portugáliai Fátima Mária-kegyhelyét kereste fel, szeptemberben ismét dél-amerikai utat tett Kolumbiában, novemberben végén pedig az ázsiai Mianmar és Banglades következett, amelyet a vatikáni diplomácia az eddigi egyik legnehezebb útnak tartott. Ferenc pápa a buddhista többségű Mianmarban és a világ negyedik legnépesebb muzulmán államának számító Bangladesben a vallási kisebbségek tiszteletét és védelmét szorgalmazta, elsősorban az ENSZ szerint a világ legüldözöttebb kisebbségének számító rohingjákét. A tervek szerint a katolikus egyházfő 2018-ban először Chilét és Perut keresi fel, január közepén.

Fotó: AFP

Ferenc pápát mégis is sok bírálat éri

Nem enyhültek az egyházon belüli nézeteltérések sem, amelyeket az Amoris laetitia (A szeretet öröme) kezdetű apostoli buzdítás indított. A Ferenc pápa által 2016-ban kiadott és már akkor is azonnal fenntartásokkal fogadott dokumentummal szemben újabb és egyre határozottabb kifogások merültek fel.

A vitatott pontok a 2015-ben a családról tartott püspöki szinódus eredményeinek pápai értelmezését érintik, elsősorban a templomi esküvő után elvált hívőknek az áldozás szentségében részesítését illetően.

A pápához intézett kétségeket (dubia) 2017 szeptemberében egy külön erre létrehozott, több nyelvű honlapon közölték: a 62 egyházi személy és laikus egyháztudós által aláírt Correctio filialis (Egyházfiúi helyreigazítás eretnekségek terjesztése miatt) huszonöt oldalon át hét vitás ponton szorgalmazta az egyházfő „tévedéseinek” korrekcióját. Ezek – az aláírók szerint – hamisak és eretnekségre adnak lehetőséget, ezért a pápának el is kell határolódnia korábbi kijelentéseitől. Érdekesség, hogy hasonló igazítási követelést utoljára a 14. században intéztek a római pápához.

Ferenc pápa a Summa familiae cura (Család legfőbb védelme) motu proprio apostoli levéllel reagált, amellyel létrehozta a II. János Pál Pápai Teológiai Intézetet a házasság- és családtudomány számára.

Vagyis korrekció helyett a pápa az általa megkezdett úton haladt tovább

A Vatikánon belüli ellentéteket erősítette meg Gerhard Ludwig Müller bíborosnak, a Hittani Kongregáció volt prefektusának november végén az olasz sajtónak adott interjúja, amelyben nyíltan a tradicionalista és progresszív egyházi csoportok ellentétéről beszélt hangsúlyozva, hogy

a pápa nem hagyhatja figyelmen kívül a kritikus hangokat.”

Várhatóan 2018-ban ér véget annak a bíborosi testületnek a munkája, amelyet Ferenc pápa megválasztásakor a vatikáni reformok kidolgozásával bízott meg. 2018 márciusában zárul le Ferenc pápa ötödik éve a Vatikánban, amely talán az eddigi legnehezebb volt, és továbbra is annak ígérkezik az egyházi reformok miatt, amelyeket számos vita övez és akadályok nehezítenek.
(Sümeghi Lóránt, 888.hu)

(videó) Így hazudtok ti! – Teljes agymosás az RTL Klubbon Orbán Viktor Magyar Időkben megjelent cikkével kapcsolatban

Nem stadion: Közel ötmilliárdot szánnak Pest megyében az egészségügyre