in

Lehet sivalkodni: több pénzt kapnak jövőre az önkormányzatok a költségvetésből

Nem igaz az, amivel Karácsony Gergely, Budapest baloldali főpolgármestere kampányolni próbál, miszerint a kormány kevesebb pénzt hagy az önkormányzatoknál, köztük a fővárosnál.

Nem igaz az, amivel Karácsony Gergely, Budapest baloldali főpolgármestere kampányolni próbál, miszerint a kormány kevesebb pénzt hagy az önkormányzatoknál, köztük a fővárosnál. Az Origo összeállításából egyértelműen kiderül, hogy jövőre a települések az ideinél is nagyobb összegből gazdálkodhatnak, köszönhetően a magyar gazdaság helyzetének.

 

 

Karácsony Gergely az utóbbi hetekben azzal próbálta leplezni tehetetlenségét, hogy azt állította: Budapest “nettó befizetőjévé” válik az országnak, vagyis a főváros több pénzt fizet be a költségvetésbe, mint amennyit visszakap.

Több mint fél évvel az önkormányzati választás után már jól kivehető Karácsony politikai-kommunikációs terve: miután nincsenek ötletei a város irányítására, “mártírszerepre” próbál berendezkedni, mintha nem ő lenne a felelős Budapest irányításáért. A számok azonban teljes mértékben cáfolják a főpolgármestert.

 

Több pénz az önkormányzatoknak

Karácsony első állítása, miszerint az önkormányzatok egy év múlva kevesebb állami forrásból gazdálkodhatnak, egy egyszerű internetes kereséssel cáfolható. A 2021-es költségvetés tervezetét átnézve ugyanis kiderül, hogy

az önkormányzatok jóval több pénzt kapnak jövőre, mint idén. 

A büdzsében 857 milliárd forintot különítettek el az önkormányzatok számára, ami 16 százalékkal, 118 milliárd forinttal több, mint 2020-ban.

 

Arról nem is beszélve, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv keretében számos beruházást és munkahelyteremtő fejlesztést indít el a kormány, ez pedig szintén komoly segítséget jelent az önkormányzatoknak. A kormány és az elemzők várakozásai szerint a magyar gazdaság 5 százalékkal fog jövőre emelkedni, amiből egyenesen következik, hogy

az önkormányzatok iparűzési adóbevétele is több lesz. Értelemszerűen ez is növeli a települések és a budapesti kerületek pénzügyi mozgásterét. Hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, azt mi sem mutatja jobban, minthogy 2014 óta 60 százalékkal emelkedett az önkormányzatok iparűzési adóbevétele. Továbbá

egy 400 milliárdos programot is biztosít a kormány a települések számára: 

jövőre is lesz Modern Városok Program és Magyar Falu Program, ezeken kívül komoly források érkezhetnek az uniós programokból is.

 

10 milliárd forinttal több a fővárosnak

Karácsony folyamatosan azt hajtogatja, hogy a fővárosnak komoly terhet jelent a gépjárműadó átengedése. Mint ismert, a válsághelyzet és a járvány csúcspontján a kormány létrehozott egy járványügyi alapot, azt kérve az önkormányzatoktól, járuljanak hozzá a küzdelemhez. A kabinet azért lépte meg ezt, mert a járvány elleni védekezés költségeiből mindenkinek ki kell vennie a részét, együttműködésre van szükség.

A kormány másik fontos, a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos döntése az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás. Ennek lényege az, hogy a gazdagabb önkormányzatoknak támogatniuk kell a szegényebb településeket. A híresztelésekkel ellentétben ez nem kormányzati elvonás, hanem a másik megsegítése. A jelek szerint az ezt elutasító

budapesti vezetés fel akarja rúgni a szolidaritást, ezzel pedig komoly vitát indíthat az önkormányzatok között.

 

 

Karácsonynak az az állítása sem állja meg a helyét, miszerint a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre.

A valóság ugyanis az, hogy 11 milliárd forinttal több marad Budapestnél. 

Az igaz, hogy a szolidaritási hozzájárulással Budapestnek jövőre 21 milliárd forinttal többet (10 milliárd forint helyett 36 milliárd forintot) kell fizetnie a szegényebb önkormányzatoknak. Csakhogy ezzel együtt a főváros

  • mintegy 25 milliárd forinttal több helyi iparűzési adóbevételre számíthat jövőre, valamint
  • állami támogatása 7 milliárd forinttal emelkedik.

Ez pedig akárhogy nézzük: 10 milliárdos pluszt jelent Budapestnek.

Magyarán Karácsony Gergelynek és a baloldali vezetésnek rendelkezésére áll minden forrás ahhoz, hogy a várost működtessék. Az, hogy ez nem sikerül: a főpolgármester tehetetlenségének bizonyítéka.

(Bordács Bálint, origo.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nocsak, nocsak – Bundeskanca bevásárolta magát az egyik legjelentősebb oltóanyaggyártó cégbe

Üzenjük Magyarországról: sosem adjuk meg magunkat!