in ,

Lehet mégsem lesz Göncz Árpád megálló?

Nem született döntés arról, hogy a 3-as metró északi szakaszának felújítása után az Árpád híd megállót Göncz Árpád-városközpontra nevezzék át.

NINCS VÉGLEGES DÖNTÉS A GÖNCZ ÁRPÁD MEGÁLLÓRÓL

Nem született döntés arról, hogy a 3-as metró északi szakaszának felújítása után az Árpád híd megállót Göncz Árpád-városközpontra nevezzék át. A honfoglaló Árpád vezérről elnevezett hídra utaló állomás nevének megváltoztatása komoly felzúdulást keltett.

 

Tudomásunk szerint a felújított 3-as metró állomásainak elnevezéséről még nincs végleges döntés – reagált a fővárosi önkormányzat lapunknak arra a kérdésére, mikor született döntés a 3-as metró Árpád híd megállójának Göncz Árpád-városközpontra való átkereszteléséről.

Vihart kavart ugyanis a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) január 22-i közleménye, amely szerint a 3-as metró északi vonalszakaszának felújításával párhuzamosan négy állomás neve megváltozik, köztük az Árpád híd állomást a szocialista vezetésű XIII. kerület kérésére a néhai államfőről, volt SZDSZ-es ügyvivőről nevezik el.

Fotó: M3felújítás.hu

Nem tudni, ki az ötletgazda, de a látványtervek között tegnap még tényként kezelték a névcserét

A Magyar Idők megkereste a fővárosi közlekedési vállalatot, hogy mely szervezet, mikor és milyen indokkal döntött az Árpád híd megálló átnevezéséről, és ki ellenjegyezte. A BKV sajtóosztálya kérdéseinkkel a fővároshoz irányított. Figyelemre méltó, de megkeresésünket követően a 3-as metró rekonstrukciójának internetes oldalán, a www.m3felujitas.hu honlapján már nem találtuk meg az állomásátnevezésekről szóló korábbi közleményt, azonban az állomások látványtervei között még Göncz Árpád-városközpont név szerepelt.

A Fővárosi Közgyűlés 2016. március 30-i ülésén egy ellenszavazattal döntött úgy, hogy Göncz Árpád egykori köztársasági elnökről neveznek el egy új városrészt a XIII. kerületben. Az elfogadott előterjesztés szerint a XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezte, hogy egy új városrészt Göncz Árpád-városközpontnak hívjanak. A városrész Angyalföld és Vizafogó városrész területének átalakításával, a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésének környékén jön létre. Azonban sem előterjesztésben, sem a vita jegyzőkönyvében nem szerepel, illetve utalás sincs rá, hogy az ottani felszíni vagy a föld alatti BKV-megállók, állomások – például a metróé – Göncz Árpád nevét vegye fel.

Emlékezetes: a Göncz Árpád-városközpont nevéről szóló 2016. márciusi javaslat többi pontját az előterjesztő visszavonta, így azt is, amely arra irányult, hogy Mádl Ferenc néhai államfőnek a Hegyalja út egy szakaszának átnevezésével állítsanak emléket. A köztársasági elnök özvegye, Mádl Dalma a nemtelen balliberális sajtótámadások miatt ugyanis nem kívánta, hogy férjéről közterületet nevezzenek el. A jegyzőkönyv szerint Tarlós István főpolgármester az előterjesztés vitájában meg is említette az esetet mint a baloldal közéleti sportszerűtlenségének iskolapéldáját.
(Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

Apáti Bence – Kálmán Olga, a független újságírás és az egyházak

(videó) Futótűzként terjed a Fidesz új videója