in ,

Legyen már ennek következménye!!! Hídpénzbotrány: az A-Híd hallgat a másfél milliárd forintos visszaosztásról

Az Árgus-Security is elnémult Budai Gyula feljelentését követően.

Hallgat az A-Híd Zrt. és az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. is a Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő által tett feljelentés kapcsán. Pedig lenne miről beszélni, ugyanis mindkét cég az Apáthy-család érdekeltségébe tartozik, s egy informátor szerint az Árgusnál kötött ki az a 1,5 milliárd forint, amit az A-Híd utalt át a számlagyáras ügyvéd, Vig Mór vállalkozásának. A pénzmozgás már csak azért is fontos, mert az összegek végül a budapesti Városházán köthettek ki.

 

 

 

Kérdéseket küldött a Magyar Nemzet munkatársa az A-Híd Zrt.-nek és az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft.-nek, s arra kértük a két céget, reagáljanak a Budai Gyula országgyűlési képviselő által tett feljelentésben megfogalmazott állításokra. Cikkük megjelenéséig azonban az érintettek nem reagáltak.

Feljelentés

Nem véletlenül éppen ezt a két vállalkozást keresték az ügyben.

Először is fel kell idézni, hogy Budai Gyula azután fordult a Nemzeti Nyomozó Irodához, hogy levelet kapott egy hídpénzbotrányra rálátó forrástól. Ebben a nyilvánosság számára ismeretlen személy leírta: a számlagyáras ügyvéd, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a fölvett készpénzzel, méghozzá a vállalkozás vezetőjével.

Vagyis az A-Híd Zrt. által a exügyvédnek átutalt másfélmilliárd forint itt cserélhetett gazdát.

Budai szerint a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. A képviselő megjegyezte, hogy levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

 

 

 

Összefonódás

A címadatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7-9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Magyarán:

amennyiben igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza. Onnan pedig a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

Hídpénzbotrány

Azt is érdemes felidézni, hogy a hídpénzbotrány főszereplője az a Vig Mór, aki Vig Dávid Amnesty-vezér testvére és akit tavaly novemberben vettek őrizetbe, majd tartóztattak le, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba.

A NAV az ügyben több helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket.

Az eljárás keretében kiszálltak a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is.

 

Később kiderült, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt az exügyvéd Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A gépezetbe ezt követően hiba csúszott, hiszen a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélet miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától. Ezután vonhattak be egy másik ügyvédet, Hegedüs Dánielt az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

Túlárazott beruházás

A tender megmagyarázhatatlan megdrágulása szintén korrupciógyanúra adhat okot: az A-Híd még Tarlós István főpolgármestersége idején, 2019 szeptemberében nyerte el a tendert, ám Karácsonyék a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát.

A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd) mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Karácsonyék védekezése megsemmisült

Múlt hét pénteken a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is közzétette a részjelentését és sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és Vig Mór cége között. A dokumentum porrá zúzza Karácsonyék védekezését: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés.

Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

 

 

(Mandi)

 

 
 

 


     


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

A szipus csávó az ötödik kerület szégyene – Juhász Péter győzött az V. kerületi előválasztáson + mindenszo.hu kommentár

A rágcsálóirtó Herényi Károly Orbán Viktort kóstolgatja – Köhög a bolha