in , ,

Külföldi sajtó: Orbán úgy képviseli hazáját, mint senki más

Hermann Tertsch az ABC című spanyol konzervatív napilapban arról ír: Orbán úgy képviseli a magyarokat, ahogy senki más nem képviseli hazáját ma az Európai Bizottságban.

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatáról közölt kommentárt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív vasárnapi német lap, míg Hermann Tertsch az ABC című spanyol konzervatív napilapban arról ír: Orbán úgy képviseli a magyarokat, ahogy senki más nem képviseli hazáját ma az Európai Bizottságban.

A német lap Orbánnak távoznia kell című kommentárjában kiemelték, hogy az Európai Parlament (EP) „elmondhatatlanul lejáratta volna magát”, ha nem szavazza meg a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó, úgynevezett Sargentini-jelentést, mert Orbán Viktor kormányfő „megszorongatja a civil társadalmat, alattomoskodik egy, a világra nyitott, vagyis számára kényelmetlen egyetemmel szemben”, és „semmibe veszi a tehermegosztásról hozott érvényes döntéseket a migráció területén”.

Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő, a nevét viselő Sargentini-jelentés vitáján az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő, a nevét viselő Sargentini-jelentés vitáján az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Az EP „kétharmados többsége után most a tagállamokon a sor” – tették hozzá, kiemelve, hogy kevés az idő, mert májusban EP-választást tartanak, és „fontos, hogy az Európa-párti pártcsaládok egységesen lépjenek fel a nacionalistákkal szemben”. Az egyik ilyen pártcsalád az EPP, benne a német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Fidesszel. Ha ez így is marad, az Európa-pártiaknak a választási kampányban „egy csónakban kell evezniük az Európa-ellenesekkel”, ami „nem vezet jóra, ezért a Fidesznek távoznia kell a néppártból” – írta a FAS.

Hozzátették, hogy ha a Fidesz nem akar távozni, ki kell zárni. Tagsága megszűnésének lesznek hátrányos következményei, „hiszen Orbán emberei a következő parlamentben az ellenfeleket erősítik majd”, azonban az előnyös következmények túlsúlyban vannak, mert az EPP „soha nem tudna Orbánnal együtt egységesen küzdeni egy erős Európáért, nélküle viszont képes erre”. A „nacionalisták” bevonása ebbe a küzdelembe „reménytelen”, inkább „szembe kell szállni velük és  le kell győzni őket választásokon” – áll a kommentárban.

Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én – Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

„Egyre több európai véli úgy, hogy nemzeti szuverenitásuk védelmével lehet jobban garantálni szabadságukat, biztonságukat, és identitásukat” – fogalmazott Hermann Tertsch az ABC című spanyol konzervatív napilap publicistája „A magyar, aki tömegeket vonz” című írásában. Megállapítása szerint az annyit szidalmazott magyar kormányfőnek sokkal nagyobb a demokratikus felhatalmazása, mint a strasbourgi parlament tagjai túlnyomó többségének. Egy olyan párt vezetője, amely a választók tömeges akaratából kormányoz a magyar parlament kétharmadával, miközben olyan pártok nevezték diktátornak – kommunisták, zöldek és szocialisták –, amelyek kisebbségben vannak országukban – tette hozzá.

 

Hermann Tertsch szerint Orbán úgy képviseli a magyarokat, ahogy senki más nem képviseli hazáját ma az Európai Bizottságban, „nem fogadja el, hogy hogy rájuk kényszerítsék Brüsszelből, Berlinből, Párizsból, vagy a Soros György finanszírozta NGO-k által a szociáldemokrata politikát”. Az egyetlen igazi gyengesége az, ami mindenkit érint, akinek régóta van nagy hatalma: a korrupció. „De demokráciából senki sem adhat neki leckéket” – jegyezte meg. A szerző szerint miért is ne pánikolna a baloldal, amikor Orbán a demokratikus jobboldalon bizonyítja: véget lehet vetni a baloldal kulturális fölényének, a nemzeti identitás és a család tisztelete eróziójának.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én (Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én (Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Az újságíró megállapítása szerint ugyanezért félnek Orbántól azon pártok vezetői, akik a jobboldali szavazatokból élnek, de aztán összehangolják politikájukat a baloldaléval; a szavazók tömegesen hagyják el őket, ahogyan azt Merkel is tapasztalhatta.

Ramón Pérez-Maura spanyol publicista szintén az ABC-ben azt írta: kifogásolni az Európai Unió hibáit nem euroszkepticizmus, hanem épphogy ezt jelenti az igazi Európa-pártiságot.

(forrás:www.hirado.hu)

Fidesz szerint az ellenzék képtelen elfogadni a magyar emberek akaratát

Ujhelyi jól megkapta: „egy hazaáruló féreg vagy”