in ,

Komolyan, mint borjú az új kapura – Rácsodálkozott a Politico: nem működnek a szankciók

Erősen meglepődött azon a Politico, hogy a pénz beszél s a kutya ugat: az amerikai vállalatok pedig üzletelnek Oroszországgal, vagy legalábbis valamilyen módon eljutnak az oroszokhoz a termékeik.

„A szankciók nem működnek: Hogyan teszi lehetővé a Nyugat Oroszország Ukrajna elleni háborúját?” – szögezték le menten a címben.

Mint fogalmaztak nagy meglepődöttségükben, „az Európai Unió e heti csúcstalálkozóján azzal fenyegetőzik, hogy megnevez és megszégyenít több mint egy tucat kínai vállalatot, amelyek az EU állítása szerint kritikus fontosságú technológiát szállítanak Oroszország hadigépezetének felszereléséhez”.

 

„De mi a helyzet azokkal a nyugati vállalatokkal, amelyek kettős felhasználású és egyéb fejlett felszereléseket gyártanak, amelyekre szankciók vonatkoznak, és amelyek termékeit az ukrán harcmezőn talált roncsok elemzése szerint az orosz Kalibr rakétákban, Orlan drónokban és Ka-52 »Alligátor« helikopterekben használnak?

Rádiócsend.”

Kifejtették, az Intel gyártja a legtöbb Oroszországba szállított „kiemelt fontosságú harcászati cikket”, akiket egy friss kutatás szerint a kínai Huawei, valamint az Analog Devices, az AMD, a Texas Instruments valamint az IBM követ – amely cégek mind amerikaiak.

Megemlítették, a mikroelektronika, a vezeték nélküli és műholdas navigációs rendszerek és más, szankciókkal sújtott kritikus alkatrészek orosz importja az idei év első kilenc hónapjában közel a háború előtti szintre emelkedett, havi 900 millió dolláros értékkel.

„Ez viszont felveti a kérdést, hogy miközben az EU arra törekszik, hogy a csütörtöki vezetői csúcstalálkozóra elkészítse az Oroszország elleni 12. szankciócsomagot, vajon a tömb csupán egy újabb esettanulmányt szolgáltat-e az őrület gyakran Albert Einsteinnek tulajdonított definíciójáról: újra és újra ugyanazt csinálni, és más eredményt várni?”

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Hoppá! Hülyék egymást közt – Vona Gábor vitára hívja Gyurcsány Ferencet – Videó

Hoppá! Mától lehet fizetni az új 15 ezer forintossal