in ,

Koalícióra lép a baloldal a Jobbikkal? – Botka ki, Vona be.

Továbbra sincs összefogás a baloldali pártok között. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta: karácsonyig meg kell születni a megállapodásnak az egyéni jelöltekről, a közös listáról és a közös miniszterelnök aspiráns személyéről is.

Koalícióra lép a baloldal a Jobbikkal?

Továbbra sincs összefogás a baloldali pártok között. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta: karácsonyig meg kell születni a megállapodásnak az egyéni jelöltekről, a közös listáról és a közös miniszterelnök aspiráns személyéről is. Szerinte ha ez nem történik meg, akkor elsüllyed a magyar baloldal.

Bár igény lenne rá, a baloldali pártok mégsem szorgalmazzák az összefogást- legalábbis Balázs Péter szerint. A Bajnai-kormány külügyminisztere az ATV-ben beszélt arról: az ellenzéki pártok együttműködés helyett továbbra is egymással vitatkoznak, és szerinte az igények függvényében egy Jobbik – MSZP együttműködést sem lehet kizárni.

“Egy társadalmi igény kezd testet ölteni, ami a pártokat arra nyomja, hogy tessék kérem egymásra nézni, beszélni egymással , megegyezni, összeállni, mert így nem fogunk tudni választani, mert kiből válasszunk? A tízből?” – mondta Balázs Péter.

Pedig október elején, Botka László lemondása után még úgy tűnt: hamarosan létrejön a baloldali összefogás.

Ebből az elmúlt két hónapban mindössze annyi valósult meg, hogy a PM és az Együtt szövetséget kötött és közös miniszterelnök-jelöltet állított.

Nem minden MSZP-s örül

A DK és az MSZP megkezdte ugyan a tárgyalásokat az egyéni jelöltekről, de szinte rögtön ellentétbe is kerültek egymással: először azért, mert az MSZP azt állította: már megkötötték a megállapodásokat, a DK ezt viszont cáfolta. Most pedig úgy tűnik: nem minden MSZP-s nek tetszik, ha le kell mondania mandátumáról egy DK-s poltikus miatt.

Sajtóhírek szerint ezért lépett ki az MSZP-ből Horvát Imre.

A szocialisták újpesti országgyűlési képviselője szerdán jelentette be távozását, úgy tudni azért, mert a baloldal nem őt, hanem a DK-s Varjú Lászlót indítaná a XI. kerületben.

A hírre szinte a könnyeivel küszködve reagált Kunhalmi Ágnes csütörtökön az ATV-ben. Az MSZP budapesti elnöke azt mondta: váratlanul érte őket Horváth Imre lemondása, már csak azért is mert még nincs végleges döntés a fővárosi jelöltekről. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben mindenkinek félre kell tennie a személyes ambícióit.

 

Arról is beszélt: szerinte karácsonyig meg kell születnie a megállapodásnak az egyéni jelöltekről, sőt a közös listáról és a közös miniszterelnök aspiráns személyéről is. Úgy fogalmazott: ha ez nem történik meg, akkor elsüllyed a magyar baloldal.

Csakhogy egyik baloldali párt sem akar közös listát vagy miniszterelnök-jelöltet az MSZP-vel: sem a Párbeszéd, sem az Együtt, de még a Demokratikus Koalíció sem.

AZ M1-nek nyilatkozó politológus szerint az ellenzék annyira széttagolt, hogy már az is nagy kihívás lesz számukra, hogy az egyéni listák kérdésében megegyezzenek. Galló Béla azt sem tartja kizártnak, hogy a baloldal végül koalícióra lép a Jobbikkal.

 

(hirado.hu)

Betiltják a magyar népmeséket? -„Tiltsák be Csipkerózsikát!” – követeli egy brit asszony

20 milliárdos forrás nyílik az építőipari cégek fejlesztésére – „miért nem lélegeztetőgépre költik?”, mondanák a libsik