in , ,

Klímahiszti – Megjelent az ellen-Greta Thunberg

Úgy tűnik, végleg háttérbe szorultak a politikusok, és mára a tinédzserek álltak a klímaváltozás körüli vita élére – legalábbis a felszínen

Mindenszo.hu kommentár: Most nézzenek a két kislányra. A baloldalt egy antilibsi, lényeglátó kiscsaj, a másik oldalon pedig egy libsi, pengeszájú zöldkomcsi…

Íme a Magyar Nemzet írása a témában:


Úgy tűnik, végleg háttérbe szorultak a politikusok, és mára a tinédzserek álltak a klímaváltozás körüli vita élére – legalábbis a felszínen. Először a globális felmelegedés elleni harcot vezető Greta Thunberg svéd gimnazista tett szert világhírre; ő a világ országait járva szólítja az utcára a fiatalokat. A versenyvitorlással utazó 16 éves aktivistával azonban nem mindenki ért egyet, így hamarosan terjedni kezdtek az interneten a klímaszkeptikusok videói is.

„A politika és a média klímaszentté avatja Gretát. Akinek más a véleménye, elbújik. De nem minden fiatal dől be a propagandának” – írja a jelenségről a német MM News oldal. Németországban „ellen-Greta” névvel illetik azt a 18 éves lányt, aki tízperces videóban osztotta meg saját kutatásainak eredményeit, feltárva, hogy „mi áll a klímahisztéria mögött”.

A korához képest meglepően éretten beszélő Naomi Seibt kifejti, hogy véleménye szerint milyen tényezők és érdekeltségek állnak az éghajlatváltozás elleni lobbi mögött, milyen szerepet játszik az ENSZ, és hogyan akarják a politikusok átvenni az ellenőrzést életünk minden területe felett. A videó azonnal terjedni kezdett, de 75 ezer megtekintés után a YouTube – ideiglenesen – törölte azt.

A lány egy videóinterjúban elmondja, a politikával 2015-ben, a migrációs válság kapcsán kezdett el foglalkozni. Szerinte nem egyszerű Németországban az elfogadottal szembeni álláspontot vallani, de ő mégis arra buzdítja a többi fiatalt, hogy vállalják a kockázatot, és meg fogják találni az új barátaikat is. Szerinte „a klímaváltozás az új hisztéria, ami nagyon veszélyes”.

Naomi Seibt hozzáteszi, megérti és sajnálja azokat, akik félnek, és ez befolyásolja őket a döntéseikben, például nem akarnak olyan pártra szavazni, amely nem akar a klímaváltozás kérdésével foglalkozni. A fiatal lány édesanyja egyébként a szélsőjobboldalinak nevezett Alternatíva Németországnak (AfD) párt aktivistája, amely nyíltan kiállt a Greta-mozgalom ellen.

Az uniós választásokat megelőzően „klímaagymosás” és „klímapánik” címszavakkal folytatott kampányt, a svéd aktivistát pedig – aki egyébként Asperger-szindrómával él – gyógyszeres kezelésre küldte. A szkeptikus oldal szószólói között felbukkan több fiatal influenszer (véleményformáló) is, sőt akad olyan, aki klímaharcosok videóira reagál. Ilyen például a német Jason HD, aki az uniós választások előtt a német közösségi médiába berobbanó Razon nevű zenei producer éghajlatváltozással kapcsolatos érvelését cáfolja pontról pontra.

A fiatalok egyébként nehezményezik, hogy a politikusok legyintenek a véleményükre, és azt hangoztatják, nem értenek ezekhez a kérdésekhez. Mivel az aktivisták – mindkét oldalon – közvetve vagy közvetlenül politikai szempontból is állást foglalnak, felmerül a kérdés, áll-e a háttérben valamilyen szervezet vagy politikai párt. Ezzel azonban már csak blogok foglalkoznak, a mainstream (fősodorbeli) média többnyire kerüli a kérdést.

(Zetelaki Réka, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Trump ismét alaposan helyretette Barack Obamát

Sebestyén Balázs élő adásban szintén nekiment a Coca Colának!