in ,

Kispesten vége a Gajda féle maffiának: Gyurcsányék Kispestet is megszerezték maguknak az előválasztáson

A DK-s Arató legyőzte az ős-MSZP-s Burányt a botrányairól elhíresült XIX. kerületben, ezzel Gajda Péter polgármester renoméja tovább csökkent. A korrupciógyanú továbbra is belengi az önkormányzatot.

A kispesti önkormányzat szocialista vezetését jellemző korrupciógyanús ügyek – Lackner Csaba képviselő fehérporos videóvallomása a Gajda Péter polgármester asszisztálása mellett zajló pénzlenyúlásokról, valamint a vagyonkezelő vezetőjének, Kránitz Krisztiánnak (alias Don Krinyó) a hirtelen meggazdagodása, a spanyolországi villájának kiderülése – után korábban sokan arra számítottak, hogy a választópolgárok az előválasztáson megbüntetik az ősbaloldaliakat, elsősorban az MSZP-t, és esetleg a megújulást hirdetők, talán a momentumosok kerülhetnek ki győztesen. Ehelyett a XIX. kerületben is maradt a baloldali dominancia, és

gyakorlatilag Gyurcsány Ferencék vették át a hatalmat.

Kispest két parlamenti választókerülethez, a 9.-hez, illetve a 16.-hoz tartozik. Az utóbbiban ugyan a szocialista Hiller István győzött, de miután az előzetes paktumok alapján mind a hat alapindulónak számító párt őt támogatta, ez olyan nagy meglepetést nem okozott. S bár az általa kapott 84,4 százaléknyi voks rekordnak számít, érdekes, hogy a teljesen eljelentéktelenedett Pálinkás-féle Új Világ Néppárt embere, Vidákovics László a nagy összeborulás ellenére is kapott 15,6 százalékot. Talán ennyi kerületi lakos érezhette úgy, hogy ilyen önkormányzati vezetés, ennyi botrány után mégsem ildomos egy szocialista politikust támogatni, még ha ő nem is részese ezeknek.

 

Burány dicstelen bukása

Hiller ugyan MSZP-s képviselő – jelenleg az országos választmány elnöke –, de rendkívül jó viszonyt ápol a DK elnökével, hiszen ő volt a pártelnök, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, 2006-ban újra győztek a parlamenti választáson a szocialisták. A két politikus jó kapcsolatát jelzi az is, hogy Karácsony Gergely – aki többször is Hiller pártjának a miniszterelnök-jelöltje volt – kérése ellenére az MSZP-s képviselő az elsők között állt Dobrev Klára mellé.

A 9. körzetben pedig hiába bukott meg az ős-MSZP-s, jelenleg is helyi elnök, 2018 óta azonban a Párbeszéd parlamenti padsoraiban ülő Burány Sándor – aki 30 éve parlamenti képviselő –, a választók csak kisebb részben alkottak ítéletet a kispesti önkormányzati botrányokról. Az eredmény sokkal inkább azt jelzi, hogy a DK „bekebelezte” a XIX. kerületet is.

Arató Gergely – akit még a Jobbik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Liberálisok támogattak – ugyanis meggyőző fölénnyel (43,6/35,2 százalék) verte szocialista ellenfelét. S csupán harmadik lett a papíron a kispesti elszámoltatás élharcosának számító, valójában tehetetlen, eddig semmi eredményre nem jutó

momentumos Paróczai Anikó, aki mindössze 21,2 százalékot kapott. Nem segített rajta az sem, hogy az Új Világ Néppárt is beállt mellé.

Arató a DK megalakulása óta lelkes híve a pártelnöknek, a második Gyurcsány-kormányban az oktatási, kulturális tárca államtitkára is volt, Dobrev Klára egyre komolyabb szerepvállalása óta pedig talán még szorosabb a kapcsolatuk, hiszen gimnáziumi osztálytársa volt a miniszterelnök-jelöltnek.

 

Egymásnak adták a kilincset a polgármesteri hivatalban

Egyébként korábbi politikai pályafutása alatt többször került kínos helyzetbe Arató. Államtitkársága alatt tanuként hallgatták ki Zuschlag János ügyében, akivel közös irodában dolgozott. Az egykori, később megbukott MSZP-s képviselőről ugyanis kiderült, hogy fiktív pályázatokkal és számlákkal trükközött, ezért a bíróság csalás miatt szabadságvesztésre ítélte. A jelenleg DK-s Arató akkor azt vallotta, csak a sajtóból értesült arról, mi folyt abban az ominózus irodában, ami finoman fogalmazva sem volt túl életszerű.

De volt még egy másik, több mint kényelmetlen afférja is Aratónak: ő is tagja volt annak a társaságnak, amelyben Zuschlag a haláltáborokba elhurcolt magyarokon „poénkodott” a Terror Házánál, s ami miatt le is kellett mondania a parlamenti mandátumáról.

Az pedig, hogy Gyurcsányék fenik a fogukat Kispestre, már az előválasztás előtt is nyilvánvaló volt. A DK vezetői gyakorlatilag egymásnak adták a kilincset a polgármesteri hivatalban. A hatalomátvétel egyik legfontosabb lépése volt, hogy kirúgták a pártból a DK-s alpolgármestert, bár a hivatalos verzió szerint önként távozott a pártból. Ennek pedig az volt az oka, hogy Kertész Csaba – ő egyébként hajdanán megjárta az MKDSZ-t és az SZDSZ-t is –

Arató helyett nyíltan Burány Sándort támogatta,

mondván ő sokkal alkalmasabb. És azzal került be a politikai folklórba, hogy a nyilvánosságra került Lackner-videó szerint kőkemény alkoholistának nevezte Gyurcsány Ferencet. Kertész ennek ellenére továbbra is a koalícióval szavaz.

Ám az, hogy informálisan a DK uralma alá került Kispest, érdemben nem befolyásolja az önkormányzati ügyeket, nem történik elmozdulás. Az MSZP-s Gajda Péter polgármester még a helyén van, igaz, már a DK-val tart az előválasztás második körében, s bár Burány bukásával alaposan csökkent a renoméja, Lackner Csaba nem mond le a mandátumáról, Kránitz Krisztián pedig továbbra is meghatározó figura maradhat a gazdasági életben, a vagyonkezelő éléről ugyanis a feladataival együtt átültették egy másik szervezetbe, így vezetve félre a kispestieket.

 

Tehetetlen momentumosok

A Momentum továbbra is arról beszél, hogy meg kell tisztítani a kispesti közéletet a korrupciótól, a próbálkozásaik gyakorlatilag eredménytelenek maradnak. A helyi viszonyokat jól ismerők egy része szerint ennek az az oka, hogy nem is érdekelt a lila a párt a változásban, mások úgy vélik, alkalmatlanok a feladatra. Ez utóbbira jó példa, hogy a Momentum korábban hiába kérte ki a vagyonkezelőtől az összes szerződést, képtelen volt bármilyen törvénytelen vagy legalábbis gyanús dolgot találni.

Emellett a párt online petíciót indított, hogy menesszék Kránitz Krisztiánt a vagyonkezelő éléről, de kiderült, egy számítógépről bármennyiszer alá lehet írni és végtelen számú álnevet és ímélcímet is elfogad a rendszer. Mindez a kezdeményezés komolyságát kérdőjelezi meg. Erről egyébként Gajda szocialista alpolgármestere, Vinczek György számolt be a képviselő-testületi ülésen.

A Kispest megújításában reménykedők abban bíznak, hogy

előbb-utóbb befejeződik a nyomozás a Gajda-Lackner-Kránitz háromszög ügyében,

s a gyanúba keveredettek végleg eltávoznak a közéletből. Vagy legkésőbb 2024 ősze, az önkormányzati választás hozhat megújulást, hiszen folyosói pletykák szerint Gajda Péter nem indul a polgármester-választáson, talán Lackner Csaba is belátja, hogy nincs helye a képviselő-testületben, s addig biztosan sikerül megszabadulni Kránitztól is.

Addig pedig tovább folynak a belső koalíciós csaták a Burány bukása miatt alaposan meggyengült szocialisták és az Arató győzelmét kihasználó, megerősödő DK-sok között. S ezen nem változtat az sem, hogy vélhetően taktikai okokból Gajda bejelentette, hogy ő is Dobrev Klárát támogatja.

 

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Előváladék show – Hajrá, bolgár nő!