in ,

Ki is Ausztrália új miniszterelnöke? – Na kiket nem enged be?

Nem más, mint a híres ausztrál modell atyja

Nem más, mint a híres ausztrál modell atyja. Gyakorlatilag ő mentette meg Ausztráliát a teljesen kontrollálatlan migrációtól. Bemutatjuk Scott Morrisont.

Ahogy arról mi is írtunk a napokban, Scott Morrison volt kincstárnokot választották pénteken az Ausztráliában kormányzó Liberális Párt elnökévé, egyben az ország új miniszterelnökévé. Elődje, Malcolm Turnbull egy hatalmi harcot követően volt kénytelen lemondani tisztségéről.

Szóval kiről is van szó?

Ausztrália harmincadik miniszterelnöke bár a Liberális Párt vezetője, mégis a konzervatívok nagy részét is maga mögé tudná sorakoztatni. Kezdjük azzal, hogy Morrison hívő keresztény, rendszeresen jár az ausztrál pünkösdi egyház istentiszteletére Sydney-ben.

Morrisonról tehát kijelenthető, hogy szociálisan konzervatív értékrendet vall, a tavalyi szavazáson is ellenezte a homoszexuálisok házasságát. Politikai példaképének a volt miniszterelnököt, John Howardot nevezte meg, aki maga is szilárd konzervatív elveket vallott.

Bár Morrison a kétezres évek vége óta mozog a politikában, életét tekintve a legfontosabb év 2013. Ezen év szeptemberében indította el a „Szuverén Határok Művelet” nevű akciót, melynek egyetlen célja az volt, hogy az engedély nélkül Ausztrália felé igyekvő hajókat megállítsa.

Ennek az akciónak az lett az eredménye, hogy míg 2013-ban 300 hajón 20 587 migráns érkezett Ausztráliában, 2014-ben mindössze 157-en érkezetek, egyetlen hajón. Noha az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa arra hivatkozott, a szigorú politika megsérti a menekültek helyzetére vonatkozó egyezményt, végül pont, hogy Morrison tudott több eredményt felmutatni az ENSZ-nél: 2014 decemberében ugyanis egy jelentés szerint egy év leforgása alatt egyetlen bevándorló sem fulladt a tengerbe. Ugyanez a szám 2008 és 2013 között még 1100 volt.

Politikája miatt számos támadást kapott a munkáspárti és zöldpárti képviselőktől, csakúgy, mint a médiától, főképp azért, mert a műveletről nem volt hajlandó soha részletekbe menően beszélni. Ezt Morrison azonban azzal magyarázta, hogy ha ezt megtenné, az az embercsempészek munkáját segítené elő.

A művelet keretén belül az Ausztráliában igyekvő migránsok hajóit a katonaság hajói fogadják, a bevándorlókat pedig nem Ausztráliában, hanem az országhatáron túl helyezik el, amíg döntés nem születik menedékkérelmükről vagy bevándorlási engedélyükről.

Röviden megfogalmazva tehát Scott Morrison teremtette meg azt az ausztrál modellt, amelynek nagy tisztelője többek között Matteo Salvini olasz belügyminiszter, de nem egyszer Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is példaképp hozta Ausztrália bevándorláspolitikáját, amikor a Földközi-tenger helyzetéről volt szó.

Morrison eskütétele során leszögezte, hogy legkiemeltebb célja Ausztrália gazdasági erejének és nemzetbiztonságának biztosítása. Az eddigiek alapján talán kijelenthető, hogy a migránsoknak továbbra sem lesz szimpatikus úti cél Ausztrália.

(forrás: Forisek Ádám, 888.hu)

Megint arany! – Centiken múlt, de meglett az aranyérem női kajak négyesnek – Vezetjük az értemtáblázatot!

A süllyedő Jobbik képviselője durván nekiment a kormánynak