in ,

Kezdődik: Biden stábja illiberális kormányok elleni szövetséget ígér

Nemzetközi konferenciát hívnának össze, aztán a „liberális demokráciák” jól megvédenék a világot az „illiberálisokkal” szemben.

A Biden-kormány komolyan venné a liberális demokrácia hirdetésének eszméjét, párhuzamosan a nyitással az európai partnerek felé, a Kennan táviratokban lefektetett elveket követve – írta meg a 444. (George Kennan a második világháború után amerikai diplomata volt a Szovjetunióban, és a hidegháborús stratégia egyik megalkotója. Ő hirdette azt, hogy az USA-nak olyan igazságos, jól élhető, vonzó rendszert kell kiépítenie, amire joggal lehetnek irigyek a kommunista diktatúrában élő népek.) Ez a régi logika térhet vissza Biden kormányzásával.

Biden azt ígérte, hogy kormányzása első évében nagy nemzetközi konferenciát hív össze, ahol a liberális demokráciát hirdető kormányok megvitatják, hogyan lehet megvédeni a világot az autokrata, korrupt és illiberális elveket hirdető rezsimekkel szemben. Egyik külügyi tanácsadója, Jake Sullivan szerint „a korrupt külföldi vezetők lebuktatásával” lehet például hatékonyan fellépni az illiberális programot hirdető populisták ellen – írják.

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Von der Leyen: Az EU 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a Biontechtől

Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: közel a vakcina. Kötelező lesz a maszk közterületen is!