in ,

Jurák Kata interjúja Budai Gyulával – A legnagyobb kudarcom az, hogy Gyurcsány Ferenc még nincsen börtönben

A mai ellenzéki figurák nem tudják bizonyítékokkal alátámasztani a kijelentéseiket

A BALLIBERÁLIS KORMÁNYOK IDEJÉBEN MINDENHOL JELEN VOLT A KORRUPCIÓ

Csak bebújnak például az RTL Klub, a HVG vagy az Index mögé, és akkor a vádaskodóból hirtelen megmondóember lesz – véli az Orbán-kormány egykori elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztosa. Budai Gyula a legnagyobb sikerének azt tartja, hogy azt a munkát, amivel a kormány 2010 októberében megbízta, a legjobb tudása szerint elvégezte. A száztíz vizsgálatból hatvanegyben tett feljelentést, ezekben 49 személyt gyanúsítottak meg, közülük 37 személy ült a vádlottak padjára.

– Nyolc év telt el a kormányváltás óta, de még mindig dőlnek ki a csontvázak a 2010 előtti balliberális országvezetés időszakának szekrényéből. Ön korábban az elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztosi posztot töltötte be. Nem végzett alapos munkát, vagy az akkor elképzeltnél is sokkal szerteágazóbb és mélyebb gyökerű volt az MSZP–SZDSZ korrupciós hálózata?
– Úgy vélem, hogy alapos munkát végeztem, amit az elmúlt időszakban született bírósági ítéletek is igazoltak. Viszont fontos elmondani, hogy az én dolgom csak addig terjedt, amíg el nem készült egy adott esetről a vizsgálati jelentés. Amennyiben egy ügyben olyan körülményekre derült fény, amelyek bűncselekményre vagy bűncselekményekre utalhattak, akkor ezt a jelentést vagy az ügyészségnek, vagy a nyomozó hatóságnak küldtem el. De az is gyakori volt, hogy magam tettem meg a szükséges feljelentést. Ezzel zárult a munkám, a többi az ügyészségre, a nyomozó hatóságra, a bíróságra tartozik. Persze a baloldali újságok folyamatosan mindenféle jelzővel illettek és illetnek, megpróbálják hiteltelenné tenni az általam végzett munkát, még az is előfordult, hogy tehetségtelen embernek neveztek az elszámoltatással kapcsolatban. Mindez hidegen hagy. Azonban az eléggé felháborít, amikor azt próbálják elhitetni, hogy a felmentő ítéletekért én vagyok a felelős.

– Ha nem is felelős az ítéletekért, de abban volt némi szerepe, hogy milyen adatok, információk alapján indíthatták el az eljárásokat a nyomozó hatóságok.
– A probléma az – amit egyébként elképesztőnek tartok –, hogy egy újságíró nem tudja, Magyarországon a rendőrség és az ügyészség nyomoz. Ha az újságíró azzal sincs tisztában, hogy az ítéletet a bíróság hozza, akkor véleményem szerint menjen egy gyorstalpaló tanfolyamra, de még jobb, ha felhagy az újságírással. Mert az olyan hangzatos címekkel megjelentetett írások, mint például a „Budai Gyula ismét pert vesztett”, nem éppen arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a cikk szerzője tudatában van annak, hogy nem az én felelősségem az ítélet, ugyanis nem én képviselem a vádat, sőt, a bírósági döntést sem én hozom. Ha ilyen zavar van a fejekben, akkor igen nagy probléma van a médiában.

– Akkor most tegyük a helyükre a dolgokat!
– Tegyük. Az én feladatom az volt, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatti időszak – megvalósuló vagy csak tervezett – nagyberuházásait vizsgáljam. Ezeknek azért voltak előképei: 2010 előtt a bábolnai földek ügye vagy éppen a kormányzati negyed körüli ügyletek, a sukorói telekcsere ötlete és még sorolhatnám. Ezekről és sok minden másról is a második Orbán-kormány megalakulása előtt a jobboldali sajtóban már megjelentek hírek, cikkek, elemzések, miközben a baloldali média megpróbálta elhallgatni a botrányokat. Ezekben az esetekben az én feladatom az volt, hogy a rendelkezésünkre álló információkból összeállítsunk egy vizsgálati jelentést, melynek elkészülte után döntöttem arról, hogy tovább kell-e küldeni például egy adott minisztériumnak vagy hatóságnak. Azok a tények, amiket feltártunk, nem mindig voltak elegendők ahhoz, hogy korrupciógyanús visszaélés miatt büntetőeljárást kezdeményezzünk. Két év alatt 110 nagy ügyben folytattam vizsgálatot, ami a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormány alatti beruházásokat érintette. Az európai uniós forrásoktól kezdve ebben minden megtalálható volt. Ezekből az iratokból jól láthatóvá vált, hogy a szocialisták alatt a korrupció kormányzati szinten volt jelen, tehát a szocialista–szabad demokrata kabinetek teljes struktúráját behálózta.

– Maga Gyurcsány Ferenc mondta, hogy a Sukoró-ügyben helyette vonult börtönbe Tátrai Miklós, a nemzeti vagyonkezelő volt vezérigazgatója. Ezt sok választópolgár is így gondolja, de az egykori miniszterelnök eddig mindent megúszott. Ártatlan Gyurcsány vagy ennyire ügyes?
– A legsúlyosabb ügyeket, amelyek végül is eljutottak a bíróságig, nem lehetett volna megvalósítani kormányzati vagy kormányfői segédlet nélkül. Erre mondom azt, hogy abban az időben a legmagasabb szinten gyűrűzött be a korrupció. A sukorói telekcsere ennek ékes példája, ahol Gyurcsány Ferenc kézi vezérlésével bonyolódott a kaszinóbiznisz. De szerintem más ügyekben is hasonló volt a forgatókönyv, és ugyanilyen formában történtek a beruházások előkészületei. Viszont a sajtó leginkább Sukoróval foglalkozott, így ez súlyozottabbnak tűnhet. Az én legnagyobb szívfájdalmam egyébként az, hogy Gyurcsány Ferenc nincs börtönben. Ha valaki, ő nagyon megérdemelné, hogy rács mögött legyen.

– Mégsincs ott. Miért?
– A sukorói telekcsere ügyében az ügyészség meggyanúsította Gyurcsány Ferencet, de mégsem emeltek vádat ellene. Ahogy ön is említette, azt mondta Tátrai és Császy Zsolt börtönbe vonulásakor, hogy helyette mennek a börtönbe. Gyurcsányban valószínűleg egy hirtelen jött őszinteségi roham miatt tudatosulhatott, hogy ebben az egész dologban ő volt a hunyó. Ne felejtsük el azt a jegyzőkönyvet, amelyet a sajtó is megszellőztetett, amely szerint Gyurcsány Ferenc, Veres János, Bajnai Gordon a parlamentben arról egyeztetett, hogy kinek mi a feladata Sukoró kapcsán. Természetesen Gyurcsány volt az, aki ezeket eldöntötte. Nekem úgy tűnik, hogy az egész rendszer úgy működött, mint egy polip csápja, a korrupció a felső kormányzati szinttől az alsókig elért. Gondoljunk Medgyessyre, akivel kapcsolatban a 4-es metró beruházásnál derült ki, hogy a felesége tanácsadó cége véletlenül 180 milliós kenőpénzt kapott. Egészen meglepő, nem? Persze Gyurcsányhoz is sok minden kötődik, csakúgy, mint Bajnaihoz, gondoljunk a Malév eladására. És most aktuális Czeglédy Csaba ügye, ahol a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus cégbirodalom van jelen.

„Nekem már bírósági papírom van arról, hogy kimondhatom: Czeglédy bűnszervezetet működtetett”
Fotós: Havran Zoltán

– Mostanában a Czeglédy-botrányban, a 4-es metró beruházásával kapcsolatos visszaélésekben és más hasonló ügyekben hallatja a hangját. Mit gondol, sikeresebb lesz az igazságszolgáltatás ezekben az ügyekben, vagyis sikerül a valódi bűnösöket felelősségre vonni és elítélni?
– Ügyészként és ügyvédként is dolgoztam, így azt gondolom, kellő rálátásom van arra, hogy a rendőrség és az ügyészség azt a munkát, amit ezekben az ügyekben el lehet végezni, elvégezte. Czeglédy Gyurcsány Ferenc strómanjaként működtette ezt a rendszert. Kampánypénzt gyártott az MSZP-nek, valamint a DK-nak. Pénztárnoknak is hívhatnánk a szombathelyi szocialista politikust, a dolog, amit felépített, sem bonyolult: pártfinanszírozásnak hívják. Teljesen egyértelmű, és sosem kételkedtem abban, hogy az a pénz, ami a Human Operator Zrt.-n keresztül átfolyt, majd eltűnt, igazából ezeknek a pártoknak a kasszájában landolt. Az Altustól kapott kétszázmilliós kölcsön sorsa is ismeretlen, Czeglédy ugyanis nem fizette ki a károsultakat, viszont a pénz nincs meg. Szerintem ebben az esetben is pártfinanszírozás történt. Egyébként Dobrev Klára elszólta magát néhány hete, hogy az Altus a DK-nak is adott kölcsön. Nagyon nagy szenzáció az ilyen kijelentésekben nincs, más kérdés, hogy a DK és az MSZP tiltakozik, és minden jogi fórumon megpróbálják cáfolni a tényeket. De nekem már bírósági papírom van arról, hogy kimondhatom: Czeglédy Csaba bűnszervezetet működtetett.

– Bármit mond, okot ad rá, hogy támadják a munkája miatt.
– Huszonkét évig ezen a pályán mozogtam, nem jövök izgalomba, ha beperelnek. Hitelesen végeztem a munkámat. Minden olyan ügyben vizsgálatot folytattunk és hiteles jelentéseket készítettünk, amiben ezt meg kellett tennünk. Az, hogy támadnak és bíróságra citálnak, már nem izgat. Tíz személyiségi jogi pert indítottak ellenem, az előző Gyurcsány–Bajnai-kormány szinte minden tagja beperelt már. Most Gyurcsány, az Altus, a DK – sőt, a börtönből Czeglédy is –, hogy megsértettem a személyiségi jogaikat. Nem ez az érdekes, hanem az, hogy az ügyek jelentős részé­ben milyen bírósági ítéletek születtek. Például Juhász Ferenc és Fapál László államtitkár ügyében első fokon felmentő ítélet volt, majd másodfokon a bíróság szabadságvesztésre ítélte őket, míg a harmadikban ugyancsak felmentő ítélet született. Itt inkább az lehet a probléma, hogy a bíróságok, ha politikus is érintett az ügyben, nem mernek olyan döntést hozni, mintha egy átlagos emberről lenne szó. Pedig ugyanazokat a jogszabályokat kell alkalmazni. Csak a média rátelepszik az egészre, tudósít róla, fókuszban van, és elbizonytalanodnak a bíróságok is. A bíróságokon nem volt meg a rendszerváltás. Ezt nem én mondom, mások mondják, legutóbb két, a pályáját elhagyó bíró tett ilyen kijelentést az egyik kereskedelmi adón.

– Az ellenzék folyton azt ismételgeti, hogy a Fidesz szétlopja az országot, maffiaállam működik hazánkban. Mit lehet kezdeni az ilyen állításokkal?
– Nem véletlen, hogy azok az ellenzéki figurák – gondolok itt Hadházy Ákosra –, akik ezt hangoztatják, sorban veszítik el a pereket. Szerintem pedig nem vádaskodni kell, hanem bizonyítékokkal alá kell támasztani a kijelentéseinket. Egyszerűbb persze bebújni például az RTL Klub, a HVG vagy az Index mögé, és akkor a vádaskodóból hirtelen megmondóember lesz. Egyetlen ellenzéki politikust sem látok, aki ne így csinálná. Fenyegetőznek a nagy, a köztudatba bedobott kijelentéseikkel, sajtótájékoztatót tartanak, amit a balliberális média szépen le is hoz. Azt gondolom, hogy ezek a sajtóorgánumok koordinálják az ellenzéki politikusok megszólalásait. Annyira átlátszó, amit csinálnak, nem is értem, hogyan jutottak idáig.

– Mi volt az az ügy, amit sikerként vagy éppen kudarcnak élt meg munkája során?
– Csak ismételni tudom magamat. A legnagyobb kudarcom az, hogy Gyurcsány nincs börtönben. A legnagyobb sikeremnek pedig azt tartom, hogy azt a munkát, amivel a kormány 2010 októberében megbízott, a lehető legjobb tudásom szerint végeztem el. A 110 vizsgálatból hatvanegyben tettem feljelentést, ezekben 49 személyt gyanúsítottak meg, közülük 37-en ültek a vádlottak padjára. Mindegyikük a Gyurcsány–Bajnai-kormányokhoz köthető. Tudásom legjavát adtam ebbe a dologba.

– Legközelebb mibe fogja adni – ahogy ön fogalmaz – a tudása legjavát?
– Hogy mit hoz a jövő? Nem tudom. Nem is foglalkozom ezzel. Mindig szerettem a munkát. Ha szükség van rám, és úgy döntenek, hogy folytassam, akkor örömmel csinálom azt, amivel megbíznak.

(forrás: Jurák Kata, magyaridok.hu)

Leander Kills: Hazaszeretet, házi áldás, keresztény kultúra – interjú Leanderrel

HOPPÁ – Megelőzte a jobboldali AfD a szociáldemokrata pártot Németországban – Csicskulnak a migránssimogatók