in

Jó hír – Szijjártó Péter: szeptemberben kezdődik a paksi fejlesztés építési fázisa

Újabb, mérföldkőnek számító előrelépés történt a paksi bővítés engedélyezési folyamatában,

Újabb, mérföldkőnek számító előrelépés történt a paksi bővítés engedélyezési folyamatában, ugyanis az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta a nukleáris biztonság szempontjából gyakorlatilag legfontosabb engedélyt – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Isztambulban.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a hatóság csütörtökön jóváhagyta az úgynevezett olvadékcsapda gyártásiengedély-kérelmet. Elmondta, hogy ez a reaktorok egyik kritikus fontosságú, ráadásul hosszú gyártási idejű alkotóeleme, amelynek feladata, hogy egy esetleges nukleáris baleset esetén felfogja a reaktortartályból kiáramló olvadékot, és így megelőzze a környezetre és egészségre káros anyagok kijutását.

Ez fontos előrelépés ahhoz, hogy az atomerőmű valós építkezési munkálatai meg tudjanak kezdődni

– mutatott rá.

Szijjártó Péter ezután közölte, hogy pénteken a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezetőivel fog tárgyalni Isztambulban a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos munkálatok felgyorsításáról, hogy 2030-ra a tervezett két új reaktorblokk már munkába tudjon állni. Szavai szerint ez azért fontos, mert az ukrajnai háború és a jelenlegi geopolitikai változások komoly energiaellátási kihívásokkal járnak az egész világon.

És világos, hogy az elkövetkezendő években azok az országok érezhetik majd magukat biztonságban, amelyek minél nagyobb mértékben elő tudják állítani a saját maguk által használt energiát

– húzta alá. „Ebből a szempontból a paksi atomerőműnek kulcsfontossága van” – tette hozzá.

 

 

 

VIDEÓ:

 

 

A miniszter hangsúlyozta, minél előbb megépül a két új reaktorblokk, annál előbb lesz még stabilabb és még biztosabb a magyar energiafelhasználás és hazánk annál előbb tudja függetleníteni magát a világ energetikai piacának “elképesztő zavaraitól” és az elmúlt hónapokat, illetve várhatóan a következő éveket is jellemző „szélsőséges áringadozástól”. Hozzátette: a paksi kapacitásbővítés ráadásul lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményeinek hosszú távú megőrzését.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Nagy lehet a meleg – Vásárhelyi Marcsi visít: az Európai Tanácsnak szégyenkeznie kellene, hogy megtűr egy olyan figurát mint Orbán

Végre végleg leeresztik a függönyt az Átrium színházban