in

Jajj, neeee, már megint??? A virológus figyelmeztet: százszor annyi a Covid-fertőzött, mint tavalyelőtt nyáron

Bár a múlt hetihez képest duplázódott a napi esetszám átlaga, nem kell tartanunk komolyabb járványhullámtól Rusvai Miklós virológus szerint.

Bár a múlt hetihez képest duplázódott a napi esetszám átlaga, nem kell tartanunk komolyabb járványhullámtól Rusvai Miklós virológus szerint. A nyári omikron gyorsabban fertőz ugyan, de megbetegítőképessége csökkent. A szakember úgy véli, a Covid a legjobb úton halad ahhoz, hogy náthaszerű betegséggé szelídüljön.

„Tény, hogy növekszik az esetszám, de ez egyelőre talán még nem éri el azt a szintet, hogy járványhullámnak nevezzük” – szögezi le Rusvai Milós virológus, a legújabb koronavírus-adatok nyomán. A tendencia ugyan felfelé ível, de ne felejtsük el, hogy míg januárban naponta húszezren kapták el a fertőzést, addig még ezzel a múlt heti duplázással is napi ötszáz körüli új betegnél járunk, ami finoman szólva is rendkívül elenyésző szerinte. Az első kivételével az összes többi járványhullámban ennél jóval magasabb értékeket tapasztaltunk.

A szakember további emelkedésre számít ugyan, de úgy véli, reménykedhetünk abban, hogy nem túl magasra szökik fel az esetszám. Ezt a szennyvízadatok is alátámasztják: az elmúlt héten stagnált, vagy csak minimálisan emelkedett a koronavírus-koncentráció: amiből pedig arra következtethetünk, hogy a fertőzés ugyan velünk van, de nem terjed robbanásszerűen, és

„komoly járványhullámot sem fog talán okozni”.

Annak kapcsán, hogy mi az oka, hogy eddig legalább nyáron nyugtunk volt a Covidtól valamelyest, most viszont még duplázódik is az esetszám, Rusvai azt mondja, „engem is meglepetésként ért, sajnos ez a vírus tud meglepetéseket okozni”. Ráadásul nemcsak, hogy jelentkezik idén nyáron a vírus, de lényegesen több fertőzöttet is szed: a tavalyihoz képest tizenötször, míg a tavalyelőttihez képest százszor annyi a beteg. Ennek oka a virológus szerint a most terjedő változat, az omikron BA.4 és BA.5 jelű alvariánsa, lánykori nevén a nyári omikron. Ez a variáns kevésbé érzékeny a száraz, meleg időjárásra, mint a korábbi változatok, ezért gyorsabban is képes terjedni.

Azt se felejtsük el, hogy az elmúlt két nyáron még korlátozások is voltak életben, amiket mára a legtöbb országban feloldottak, bár vannak olyan helyek, ahol például a maszkviselést azóta újra visszahozták. Az oltási igazolást is nagyon kevés helyen nézik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az omikron ki tudja játszani a korábbi változatok ellen védőoltásokat, tehát a korábbi variánsok ellen készült vakcinák nem védenek biztosan az omikron okozta fertőzés és megbetegedés ellen.

A növekvő esetszám ellenére

a virológus szerint egyelőre nincs szükség itthon általános korlátozó intézkedésekre,

azt viszont „észszerűnek” tartja, hogy egészségügyi intézményekben kötelező a maszk, ahogy azt is, hogy a szociális intézményekben ugyanezt a szabályt feloldották. „Nagyon helyesnek tartom, hogy az intézmény vagy helyi hatóságok maguk dönthetnek, hogy bevezetnek, szigorítanak vagy esetleg feloldanak-e korlátozást” – mondja.

Jó hír az is, hogy a fertőzésszám emelkedését nem követi az elhunytak száma, előbbi 53 százalékkal, utóbbi viszont 33-mal csökkent a múlt héten. „Ötször annyi viszont a kórházban ápolt beteg, mint tavaly nyáron. A lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma is alacsonyabb, vagy legfeljebb ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor, ennek oka, hogy

a vírus fertőzőképessége nőtt ugyan, de a megbetegítő képessége csökkent”

– emeli ki Rusvai. A jelenleg fertőzötteknek nem nagyon van klinikai tünetük, ha van, akkor rekedtség, torokfájás, köhögés, tüsszögés, enyhe hőemelkedés, hidegrázás jelentkezhet.

A virológus szerint a Covid a legjobb úton halad ahhoz, hogy náthaszerű betegséggé szelídüljön.

(Konopás Noémi, mandiner.hu)

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Csak az ellenzéki gyűlöletuniverzumban nem nyaral senki a Balatonnál – Csak vonattal félmillióan utaztak a tóhoz az elmúlt két hét alatt

Máthé Zsuzsa Gyurcsányról: játsszunk is el egy dermesztő pillanatra a gondolattal, mi lenne, ha rá lenne bízva holnaptól az ország.