in ,

Itt a döntés: a kormány meghosszabbítja a kamatstopot

A jövő évi költségvetés tervezetéről tárgyalt szerdán a kormány, közölte a Kormányinfón Gulyás Gergely

A jövő évi költségvetés tervezetéről tárgyalt szerdán a kormány, közölte a Kormányinfón Gulyás Gergely, aki hozzátette, számos körülmény nehezíti a tervezést, de a kormány ennek ellenére szeretné, ha a tavaszi ülésszak során az Országgyűlés elfogadhatná a 2024. évi költségvetés tervezetét. Május 30-án benyújtják a költségvetést a parlamentnek, a tervek szerint június 7-én lehet a végszavazás.

Olyan költségvetésre van szükség, ami megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést, húzta alá Gulyás Gergely. A kormány csökkenteni szeretné a költségvetési hiányt, ami 2,9% lesz a tervek szerint. A háborús időknek forgatókönyvének megfelelő tervezet születik, ha a háború véget ér és a szankciókat kivezetik, jelentősen megnő a mozgástér, hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Több pénz honvédelemre

A jövő évben eléri, sőt meg is haladja a GDP 2 százalékát a haderőre fordított összeg. Gulyás Gergely ismét jelezte: a kabinet álláspontja a háborúval kapcsolatban változatlan, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség, ebben pedig a pápa budapesti megnyilatkozásai is megerősítették a kormányzatot. Ezzel a lehető legerősebb morális állásfoglalás erősítette meg a magyar kormány véleményét, mondta.

A kormány döntött a kamatstopok meghosszabbításáról. A háborús inflációt a kamatok gyors növekedése követte, ami jelentősen emelte a vállalkozások költségeit, mutatott rá Gulyás Gergely, aki bejelentette: ismételten a kamatstop meghosszabbítása mellett döntöttek, ami 350 ezer családot véd a magas kamatokkal szemben. A védett hitelállomány meghaladja az 1360 milliárd forintot, 140 milliárd forintnyi inflációs kamatot vett le a családok válláról. Közel 30 ezer kkv közel 1000 milliárd forintnyi hitelállománya esik még a rendelkezés hatálya alá, sorolta a miniszter.

Amikor az infláció és a jegybanki alapkamat jelentősen csökken (utóbbi 10% alá), akkor fogja csak kivezetni a kamatstopot a kormány, ehhez egy számjegyű inflációs rátára van szükség.

Az Országgyűlés elfogadta az igazságügyi törvény módosítását, ezt követően a magyar kormány néhány héten belül mindenben megfog felelni azoknak a brüsszeli kéréseknek, amelyek a kohéziós pénzek folyósításához szükséges, húzta alá Gulyás Gergely. Körülbelül egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, mondta a miniszter. A magyar baloldal ma mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország ne jusson hozzá a támogatásokhoz, emlékeztetett Gulyás, aki arra kérte az ellenzéki politikusokat, ők is álljanak a magyar tanárok és a magyar egészségügy mellé.

Tolvajra bízzák az ellenőrzést

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter arról beszélt, még nem született végleges döntés a déli körvasút ügyében, amelynek környezetvédelmi engedélyét a főváros kezdeményezésére a bíróság megsemmisítette. A beruházás nélkül a budapesti vasútforgalom nem fejleszthető tovább, hangsúlyozta Gulyás.

Nem igaz, hogy a kormány nem egyeztet a pedagógusszakszervezetekkel, több mint tíz alkalommal ültek le tárgyalni, mondta a tárcavezető. A szakszervezetek vezetőinek személyes felelőssége van abban, ha azoknak a politikai erőknek nyílt vagy alig burkolt támogatói, akik Brüsszelben akadályozzák a bérrendezéshez szükséges lépéseket, fogalmazott.

Sajátos helyzet amikor a pénzügyi ellenőrzés tolvajra bízzák – mondta Gulyás Gergely arra, hogy Magyarországra látogat május 15–17. között az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának a delegációja, Daniel Freunddal és Cseh Katalinnal. Korrekt eljárásra nem nagyon számíthatunk, ahogy erre korábban sem volt példa – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely profinak és kifogástalannak nevezte a rendőrség fellépését a Karmelitánál történt incidensek kapcsán.

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Ezennel csatlakozunk Kondor Katalinhoz: követeljük, hogy Molnár Csaba hozza nyilvánosságra azt a 4-5 nevet, akik szerinte ellopják a magyarországi EU-s pénzeket! Álljon elő a farbával!

Nyílt levél Dobrev Klárának: erősödik a forint, nagyonis! Miért nem szólal már meg? Nyilatkozzon!