in , ,

Íme a szövetségeseink – Economist: az Egyesült Államok magyar vezetőket is lehallgatott

Ez lehet az utóbbi évtized egyik legjelentősebb hírszerzési botránya.

A napokban kiszivárgott amerikai iratok nem csupán katonai adatokat tartalmaznak. Azt látni ugyanis, hogy a tengerentúli hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyiségeket is megfigyelt, de még az Atomenergia Ügynökség több tisztségviselőjét is. Vagyis az amerikai kémek a saját szövetségeseikről is gyűjtöttek adatokat – írta meg az Economist.

Az is kiderült, hogy milyen módszerrel csinálták mindezt. Az egyik eljárás az volt, hogy telefonra telepítettek poloskát, de más módon is rögzítettek beszélgetéseket. Így azonban a célpontok ki tudják deríteni, hogyan szerzi Amerika az információkat.

Ez lehet az utóbbi egy évtized egyik legjelentősebb hírszerzési botránya, állítja Thomas Rid, a Johns Hopkins Egyetemről, aki idesorolja a Snowden-ügyet, valamint azt, amikor 2016-ban a Nemzetbiztonsági Ügynökség, majd egy évvel később a CIA adattárából csempésztek ki kényes információkat.

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Teljesen tönkreteszi Budapestet a wc-vel szelfiző hitvány főpolgármester: több mint hatvan ingatlant készül eladni a főváros

Rosszabb, mint Demszky Gábor – Budapest mindenkié, mondta Kamu Geri – Aha, kivéve az autósokat!