in ,

Húha, lesz itt sivalkodás! Kezdődik a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor

Nem hivatalosan kedden, hivatalosan szerdán kezdődik a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor, amelynek a mottója

Nem hivatalosan kedden, hivatalosan szerdán kezdődik a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor, amelynek a mottója: „A béke ideje”. A rendezvénysorozatot szerdán a hagyományoknak megfelelően az alapítók és szervezők gondolataival indítják útjára. A szabadegyetem legjobban várt eseményét szombaton tartják, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

 

Kedden megkezdődik a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor, amelynek mottója: A béke ideje. Már a 0. napon is nagyon sok program várja a hétvégéig tartó rendezvénysorozat résztvevőit. Kedden tartják egyebek mellett Jándi Dávid festőművész emlékkiállításának megnyitóját mások mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke részvételével. Emellett a tábor lakói számos kulturális rendezvény – előadások, irodalmi műsorok, zenei programok – közül választhatnak, este pedig a Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Magna Cum Laude ad koncertet.

 

 

Hivatalos megnyitó szerdán

Másnap, szerdán – helyi idő szerint – délelőtt tíz órakor tartják a 32. Tusványos hivatalos megnyitóját, ahol beszédet mond Németh Zsolt, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke és Butyka Zsolt tusnádfürdői polgármester. A rendezvény moderátora Popa Ilona erdélyi főszervező lesz.

Áldást mond Bakcsy Gábor tusnádfürdői református lelkipásztor, Biró Attila, a tusnádfürdői leányegyházközség unitárius lelkésze és T. Kalányos Ottó, az Alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációjáért felelős lelkipásztor, csíkszentkirályi segédlelkész.

Ezt követően, napközben egész héten számos programmal várják az érdeklődőket. A Lőrincz Csaba-sátorban szerdán Világrend és biztonság. A béke ideje?, Kulturális trendek, 21. századi kihívások az agráriumban, illetve Versenyképesség és környezeti kihívások címmel tartanak előadásokat, a programon felszólal mások mellett Németh Zsolt, Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri biztosa, illetve Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Pártközi vitafórum a szabadegyetemen

Csütörtökön a fősátorban Gazdasági kihívások Covid után, háború közben, Az egyetemek szerepe a területfejlesztésben, valamint Nemzetállamok szuverenitása, avagy hogyan küzd az uniós jog a nemzeti jog ellen címmel szerveznek kerekasztal-beszélgetéseket, amelyeken mások mellett részt vesz Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Tuzson Bence leendő igazságügyi miniszter is.

Ugyancsak csütörtökön, délután tartanak egy kifejezetten érdekesnek ígérkező kerekasztal-beszélgetést Pártközi vitafórum választások előtt címmel, a programon felszólal majd Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő, Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettese, Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese.

A program moderátora Deák Dániel, a Megafon véleményvezére, a XXI. Század Intézet vezető elemzője lesz.

 

 

 

Pénteken tartják a Nemzetpolitikai kerekasztalt, amelyen mások mellett Potápi Árpád János és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is felszólal. Az esemény moderátora Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa lesz.

Ugyancsak pénteken A békéhez erő kell! – NATO-csúcs után, A magyar kultúra. Értékőrzés és innováció határon innen és túl, illetve A jövő energiái címmel tartanak kerekasztal-beszélgetéseket mások mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter és Lantos Csaba energiaügyi miniszter részvételével.

Kormányfői elemzés

Szombaton délelőtt – helyi idő szerint – 10 óra 30 perckor tartják a bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor mindig legjobban várt eseményét, amelyet ezúttal Tusványos 32 – A béke ideje címmel rendeznek meg. A programon a hagyományoknak megfelelően előadást tart Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az esemény moderátora Németh Zsolt lesz.

 

 

A napközbeni közéleti, kulturális és szórakoztató előadások, programok mellett este számos koncerttel várják a tábor résztvevőit és az érdeklődőket, fellép mások mellett a Pál Utcai Fiúk, a Quimby, az Anima Sound System, a Vad Fruttik, a Parno Graszt, a Péterfy Bori & Love Band, a Republic és az Ismerős Arcok.

Az első szabadegyetemet 1990 nyarán tartották Bálványosfürdőn a Fidesz kisebbségi titkársága, az angol Fiatal Szociál-Liberális Demokraták és erdélyi Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége rendezésében.

Ezt követően minden évben bővült a rendezvény mérete, egyre több lett a résztvevő, ezért 1997-től már a közeli Tusnádfürdőn szervezték meg a programot, de a szabadegyetem megtartotta az eredeti nevét. Azóta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort mindig Tusnádfürdőn szervezték meg, ez alól 2020 és 2021 volt kivétel, mert akkor a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani a programot.

 

 

(Borsodi Attila, magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Bréking! Tragikus buszbaleset történt egy Budapestről induló busszal: 1 halott, 76 sérült, 14 ember állapota súlyos!

Végre! Beint a hülye svédeknek a kormány – Fidesz: nem lesz rendkívüli parlamenti ülés a svéd NATO-csatlakozás miatt