in

Hortay Olivér: több szempontból is megnyugtató az új rezsiszabályozás

Az elemző szerint a mostani rendelet is azt mutatja, hogy a magyar kormánynak nagyon erős szándéka a rezsicsökkentés fenntartása, és az, hogy a magyar családokat továbbra is védje a piaci árak megjelenésétől.

Hogyan értékelné a kormány mostani lépését? Sokan kétségbe voltak esve az elmúlt napokban, hogy nem fogják tudni kifizetni a számláikat, de a bejelentés szerint az átlagfogyasztás felett is beépítenek egy féket, hogy ne kelljen a fogyasztóknak a piaci árat fizetni.

Az új szabályozás két szempontból is megnyugtató: egyrészt az átlagfogyasztás feletti energiamennyiségre vonatkozó új tarifák jóval kedvezőbbek, mint az aktuális piaci árak. Másrészt mindez egy kiszámíthatóságot is nyújt a magyar háztartásoknak. Nem csak abban a tekintetben, hogy ezzel elmúlt a bizonytalanság, hogy mit jelent a piaci ár, hogyan kell kiszámolni, hanem abból a szempontból is, hogy amennyiben a piaci árak tovább növekednek, akkor ettől függetlenül továbbra is a rendeletben meghatározott tarifát kell fizetniük a családoknak.

Folyton felmerül a kérdés: meddig tarthatóak a rezsicsökkentett árak?

Az energiapiaci helyzet ma Európában nagyon kiszámíthatatlan. Az elsődleges kérdés már nem az, hogy mennyiért lehet energiához jutni, hanem az, hogy hozzá lehet-e jutni egyáltalán. Egy ilyen helyzetben nagyon nehéz közép-hosszú távra előre jelezni, de

a mostani rendelet is azt mutatja, hogy a magyar kormánynak nagyon erős szándéka a rezsicsökkentés fenntartása, és az, hogy a magyar családokat továbbra is védje a piaci árak megjelenésétől.

Mennyire lehet példa a magyar szabályozás Nyugat-Európában, ahol egyre nagyobb a kétségbeesés?

Az energiaválság tavaly őszi kirobbanása óta számos európai ország különböző hatósági eszközökkel próbálja megállítani az energiaárak begyűrűzését a lakossági tarifákba. Olyan erős védőháló azonban, mint amilyen a rezsicsökkentés, Európában nem nagyon létezik. A kormányok ugyanakkor ebbe az irányba haladnak, mert a növekvő tarifák olyan megélhetési válság kibontakozásához vezetnek, amelyek jelentős társadalmi problémákat és feszültségeket okozhatnak.

 

(mandiner.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal!

Totális olasz összeomlás: újból lemond Mario Draghi olasz miniszterelnök

A pocsék Gyurcsány lepocsékozta Orbán Viktort – Bagoly mondja verébnek…