in

Hoppá! – Trump történelmet írt: ő az első amerikai elnök, aki átlépett Észak-Koreába

Az amerikai elnök a hét végén vetette fel a G20 csúcs lezárását követően, jó lenne ismét találkoznia az észak-koreai vezetővel

Az amerikai elnök a hét végén vetette fel a G20 csúcs lezárását követően, jó lenne ismét találkoznia az észak-koreai vezetővel, vasárnap pedig Mun Dzsein dél-koreai vezető társaságában találkoztak a demilitarizált övezetben. Ez meg is történt és Trump átlépett Észak-Korea területére.

Megérkezett a a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetbe (DMZ) Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető, nem sokkal az után, hogy Szöul és Washington bejelentette a találkozójukat. A találkozón az amerikai elnökök közül először Donald Trump át is lépett a kommunista ország területére. Az amerikai elnök újságíróknak elmondta, hatalmas előrelépés történt az amerikai-észak-koreai kapcsolatokban tavaly óta, egyúttal bírálta a sajtót, mert szerinte a média nem méltányolja kellőképpen a szerepét e kapcsolatok javulásában, illetve azért is, mert nem szólt kellő elismeréssel az Észak-Koreában történt változásokról.

Fotó: AFP

Trump találkozott a demilitarizált övezetben állomásozó amerikai katonákkal is, akiket teljes támogatásáról biztosított. Az amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai csúcstalálkozója után kezdett megbeszéléseket vasárnap Szöulban a dél-koreai államfővel, a hírügynökségek szerint a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok mellett érintették az észak-koreai nukleáris leszerelés kérdését is. A Fehér Ház közleménye szerint a panmindzsoni találkozót az észak-koreai vezető kérte Trumptól, aki Twitter-bejegyzésében azt is közölte, hogy már rég szerette volna felkeresni demilitarizált övezetet.


/span>

Mun Dzse In – aki elkíséri Trumpot az övezetbe – a találkozót, amelyre értesülései szerint Trump kezdeményezésére kerül sor, történelmi eseménynek nevezte. Hozzátette, reméli, hogy

Trump úgy vonul be a történelembe, mint az az amerikai elnök, amelyik békét teremtett a két Korea között.

Trumppal közös sajtótájékoztatóján Mun azt is leszögezte, hogy ő és Kim Dzsongun később fognak tárgyalni egymással: „a vasárnapi találkozó központjában Washington és Phenjan közti áll” – magyarázta. Ugyanekkor Trump azt is hozzáfűzte, hogy a maga részéről nem sieti el Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett arra is, hogy a Phenjan elleni szankciók továbbra is érvényben vannak.

Donald Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsongunnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

Fotó: AFP

Nagy nap ez a világ számára„

– mondta Donald Trump azután, hogy ismét kezet fogott Kim Dzsongunnal.

Az észak-koreai vezető újságíróknak reményét fejezte ki, hogy Trump átlépése észak-koreai területre javítani fogja a két ország kapcsolatát. Donald Trump jelezte, meghívta Kim Dzsongunt Washingtonba.

(Bokor Gábor, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Magyar éremeső! Négy magyar érem az Európa-bajnokságon

Egy magyar állampolgár véleménye – Cseh Katalin kalandjai 2.0!