in

Hoppá! Trump teljes támogatásáról biztosította Bolsonarót

Trump néhány órával azután tette közzé bejegyzését, hogy Jair Bolsonaro visszautasította a G7-es országcsoport által felkínált segítséget

Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok teljes és feltételek nélküli támogatásáról biztosította Jair Bolsonaro brazil elnököt kedden egy mikroblogbejegyzésében.

Trump néhány órával azután tette közzé bejegyzését, hogy Jair Bolsonaro visszautasította a G7-es országcsoport által felkínált segítséget. Az amerikai elnök azt írta, hogy jól ismeri a brazil elnököt, és dicsérte azt, ahogyan az amazóniai természeti katasztrófát kezeli, és „keményen dolgozik” az amazonasi esőerdőkben tomboló tüzek eloltásán.

Donald Trump leszögezte azt is, hogy Bolsonaro „minden tekintetben nagyszerű munkát végez” Brazíliában. Hozzáfűzte: a dél-amerikai elnök és országa az Egyesült Államok „teljes körű és feltételek nélküli” támogatását élvezi. Az amerikai és a brazil elnök személyes kapcsolatai igen jók, Bolsonaro – akit nem egyszer a brazil Trumpnak is neveznek a médiában – gyakran adott hangot erőteljes Amerika-barát nézeteinek.

Trump Twitter-bejegyzésének közzététele után az első amerikai kommentárok rámutattak: Trump homlokegyenest más álláspontot képvisel a brazil elnök megítélésében, mint például Emmanuel Macron francia államfő. A francia köztársasági elnök ugyanis – a G7-es országcsoport Biarritzban tartott csúcstalálkozóján – élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak.
Mindeközben Bolsonaro rábólintott a gyorssegélyre

Brazília elfogadja a hét legfejlettebb ipari ország 20 millió dolláros gyorssegélyét az amazonasi erdőtüzek megfékezésére, ha Emmanuel Macron visszavonja sértéseit

– jelentette ki kedden Jair Bolsonaro brazil elnök arra utalva, hogy a francia elnök hazugnak nevezte őt.

A sajtónak adott nyilatkozatokban Bolsonaro tagadta, hogy Brazília elutasította a G7-országcsoport által felajánlott segélyt, de hozzátette: feltételül szabta, hogy Macron vonja vissza a megjegyzéseket, amelyekben őt például hazugnak nevezte, és kétségbe vonta Brazília szuverenitását az Amazonas fölött.

Macron úrnak először is vissza kell vonnia a sértéseket, amelyeket irányomba tett. Először hazugnak nevezett engem, majd a tudomásomra jutott információk szerint azt mondta, hogy az Amazonas feletti szuverenitásunk vitatható

– mondta Bolsonaro. „Ahhoz, hogy beszélgessünk, és elfogadjunk bármit is Franciaországtól, legyen az akár a lehető legjobb szándékú, Macronnak vissza kell vonnia ezeket a kijelentéseket, és akkor majd beszélgethetünk” – tette hozzá.

A francia államfő a múlt pénteken azt mondta: Franciaország nem fogja támogatni az EU és a Mercosur – a Dél-amerikai Közös Piac – közötti szabadkereskedelmi egyezményt, mivel – mondta – Bolsonaro gyaníthatóan hazudott neki, amikor azt állította, hogy Brazília betartja környezetvédelmi kötelezettségeit. Macron szerint viszont ezt kétségessé teszi az a tény, hogy megsokszorozódtak az erdőtüzek az Amazonas-medencében.

(forrás: Horváth József György, 888.hu)