in ,

HOPPÁ – Több ország tűzoltóságának érdeklődését is felkeltette a magyar gyártású tűzoltógépjármű

Angola, Szaúd-Arábia, Irak, Vietnam, Banglades, Mongólia és több Kelet-európai ország tűzoltóságának érdeklődését is felkeltette a magyar gyártású tűzoltógépjármű.

Angola, Szaúd-Arábia, Irak, Vietnam, Banglades, Mongólia és több Kelet-európai ország tűzoltóságának érdeklődését is felkeltette a magyar gyártású tűzoltógépjármű.

Az érdeklődés nem véletlen: az új magyar gyártású tűzoltógépjárművet a magyar vonulós tűzoltók gyakorlatilag saját maguknak találták ki. A sorozatgyártást több mint egy éves tesztidőszak előzte meg, a tűzoltók beavatkozás közben szerzett tapasztalatait a gyártó figyelembe vette a jármű végleges kialakításához. A magyar tűzoltógépjármű a tűzoltók szakmai véleménye alapján készült el.

A 16 tonna össztömegű jármű úttartása kiváló, stabil, jól vezethető. A Magyarországon már vonuló, ez év szeptember 30-ig 1 millió 827 ezer 225 kilométert megtett 75 gépjármű egyike sem borult fel, hiszen 27 fokos oldaldőlésig borulásbiztos. Egy kilométer megtett útra vetített fenntartási költsége nem éri el a 350 forintot – a kategóriájában mindenféle összehasonlítás szerint rendkívül kedvező fajlagos üzemeltetési költsége mellett az előnyős ár/érték aránya váltotta ki a nemzetközi érdeklődést. Ehhez nagyban hozzájárultak azok a módosítások, amelyeket a beavatkozó tűzoltók észrevételei alapján végeztek el a járművön. A gyártó figyelt a tűzoltók komfortérzetére is.

Kettős tűzoltástechnikai vezérlése valamennyi kezelői igénynek megfelel. A kezelő szabadon választhat, hogy érintőképernyős vagy hagyományos, kézikaros kezelőrendszerrel avatkozik be egy káresetnél. Alapfelszerelés lett a hőkamera, amelyhez dokkolót alakítottak ki. A jobb helykihasználás érdekében a parancsnoki légzőtartó keretet a gyártó 90 milliméterrel hátrébb helyezte, az új járműveket pedig már ezzel a változtatással adja át. A málhatérben a szerszámtálcatartót billenthetővé alakítják át. A magyar tűzoltógépjármű automata hólánccal is rendelhető.

A gépjármű informatikai és elektronikai rendszere mindenben megfeleljen a kor igényeinek.

Magyarországon 2017 decemberében várhatóan további 15 új, hazai gyártású tűzoltógépjárművet adnak át.

(BM-OKF)

(kormany.hu)

 

 

Soros György Brüsszelbe látogatott a kvóta szavazás előtt – De nincs Soros-terv, ugye?

A csecsemőfejű hazugsággal, becstelen lejáratással kampányol Veszprémben