in , ,

HOPPÁ! – Soros kormánybuktató szerepét vizsgálják Amerikában

Azután érdeklődik a Judicial Watch nevezetű konzervatív, amerikai jogvédő szervezet, hogy pontosan milyen szerepe is volt a bevándorláspárti milliárdosnak a macedón kormány megbuktatásában.

 

A Judicial Watch közérdekű adatigényléssel fordult az Egyesült Államok Külügyminisztériumához, hogy megtudják, mégis milyen módon támogatta és működött együtt az Obama-adminisztráció Soros György szervezeteivel a jobboldali macedón kormány megdöntésében.

Miután az amerikai külügy megtagadta az anyagok bemutatását, a Judicial Watch végül pert indított a közérdekű adatok megszerzése érdekében – írja az Origo.

Soros György

Fotó: AFP

Ha a per sikerrel jár, akkor a jogvédő szervezet reményei szerint kézzelfogható bizonyítékok kerülhetnek ki arra vonatkozóan, hogy Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa és az Egyesült Államok szkopjei nagykövetsége a színfalak mögött hozzájárult és közreműködött a hosszú ideje stabil macedón kormány megbuktatásában.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, 2012-től az amerikai spekuláns által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány lett az amerikai források fő elosztója Macedóniában. A balkáni ország egy együttműködési szerződés keretében 2008 óta részesül amerikai fejlesztési támogatásokban. Az amerikai adófizetők pénzének szétosztását korábban kizárólag az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) koordinálta, ám 2012 februárjában szerződést írtak alá arról, hogy a továbbiakban a Nyílt Társadalom Alapítvány lesz a források fő elosztója Macedóniában.

A Judicial Watch szerint ezt követően alapjaiban változott meg a források elosztása, a pénzek pedig Soros Györgyhöz köthető baloldali szervezetekhez kerültek az alapítványon keresztül. Ezen civilnek mondott szervezetek legfőbb tevékenysége pedig demonstrációk szervezésére, a média felületeinek hatékony használatára korlátozódott.

Fotó: AFP

Az amerikai segélyekből jutott pénz Saul Alinsky Rules for radicals című könyvének lefordítására és publikálására is, amely könyv lényegében egy taktikai útmutató a sikeres tüntetések és zavargások megszervezéséhez – írja az Origo.

Soros tevékenysége nyomán, az akkor még kormányellenes civil szervezetek közel 5 millió dollárnyi támogatásban részesültek, majd hozzájárultak a macedón belpolitikai válság kialakulásához, elmélyüléséhez, végül pedig a jobboldali kormány megbuktatásához.

Az ügynek komoly visszhangja lett az Egyesült Államokban is, szenátorok kezdeményezése nyomán vizsgálat is indult az USA macedóniai nagykövetségének működése kapcsán. A Judicial Watch mostani pere azért fontos és precedensértékű, mivel bizonyítást nyerhet a gyanú, hogy Jess L. Baily amerikai nagykövet összejátszott Soros szervezeteivel a kormány megbuktatásában.

(forrás: Bertha László, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A Hír Tv liberális házi papja (aki a körzetében betiltotta a Déli harangszót) rögtön nekiment a hódmezővásárhelyi pap társának

HOPPÁ! – Soros elismerte a Financial Times-nak: Beleavatkozik a nemzetállamok belpolitikájába