in ,

Hoppá! Orbán Viktor meccset nyert: Brüsszel enged az olajembargó ügyében

Ezt nehéz lesz kimagyaráznia a független sajtónak

Ezt nehéz lesz kimagyaráznia a független sajtónak: Orbán Viktor újabb meccset nyert Brüsszelben. Úgy tűnik ugyanis, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak a vezetékes olajszállítás tilalma alól, köztük hazánk is.

A Politico azt írja, úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását az Európai Unió, hogy valójában engedélyezi – szerintük ez a lényege a kompromisszumnak, ami a lap állítása szerint péntek estére született meg az EU vezetése és a tagállamok kormányai között. Emlékeztettek: a tervek szerint az uniós csúcson döntenének az Oroszországgal szemben bevezetett hatodik szankciós csomagról. Ennek  lenne része az, hogy megtiltják az orosz nyers-, és finomított kőolaj importját – idézte a cikket a Mandiner.

A Politico hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől ellenezte a tervet: Orbán Viktor „gazdasági atombombának” nevezte az elképzelést, később Szijjártó Péter közölte, hogy 15 milliárd eurós kompenzációt kérnénk a támogatásért cserébe, mert a magyar számítások szerint ennyiből lehetne a magyar energiarendszert leválasztani az orosz szénhidrogénekről. A Politico azt írja, végül az EU engedett, ami annyit jelent, hogy úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot a jövő héten az orosz olaj importjának „tilalmával”, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak. A brüsszeli lap úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól, arra hivatkozva, hogy „nincs tengeri kijáratuk”. Hozzáfűzik, hogy ez Németország esetében természetesen nem igaz, így azok a fideszes nyilatkozatok bizonyulhatnak hitelt érdemlőnek, például Deutsch Tamás nyilatkozata, amelyek szerint a háttérből, csendben öt-hat tagállam is drukkolt Orbán Viktornak, hogy fúrja meg a teljes olajimport-tilalmat.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Kaltenbach Jenci nagyon el van kenődve, hogy a ballib oldal elbukott

Egy milliárdos a milliárdosokat védi – A milliárdos bolgár nő sivalkodik a “megszorítások” miatt – A bolgár Dobreva a multik mellett állt ki a magyarokkal szemben