in ,

Hoppá! Mintegy 300 ezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség

A munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érintene a legújabb kormányzati terv

A munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érintene a legújabb kormányzati terv, a 25 évesnél fiatalabb munkavállalókat majdan megillető személyijövedelemadó-mentesség – írta szombati számában a Magyar Nemzet, amelynek Honyek Péter adószakértő, a PwC Magyarország szakembere nyilatkozott a témáról.

A statisztika szerint nagyjából harmincezren dolgoznak a 15-19 éves korosztályban, és 258 ezer 20-24 év közötti alkalmazottat tartanak nyilván. A kereseti adatok szerint

A 25 ÉVNÉL FIATALABBAK BRUTTÓ ÁTLAGFIZETÉSE 300 EZER FORINT KÖRÜL ALAKUL, AMIBŐL KISZÁMÍTHATÓ, HOGY A TERVBE VETT SZJA-MENTESSÉG ÁTLAGOSAN HAVI 45 EZER FORINTOT JELENTHETNE AZ ÉRINTETTEKNEK, ennyi maradna a zsebükben. Ugyanezen számokból kalkulálható ki az, hogy az államnak évente 155 milliárd forintos kiadást jelentene az intézkedés. Az adószakértő hozzátette: az utóbbi összeg elkölthető pénzként jelenne meg a gazdaságban, vagyis a kormányzati intézkedés növelheti a fogyasztást.
Honyek Péter kifejtette azt is, hogy az szja-mentesség “tisztíthatná” a foglalkoztatást, a fiatalokat kevésbé alkalmaznák feketén.

 

 

Az is elképzelhető, hogy az adómentesség miatt többen döntenének úgy, hogy hamarabb állnak munkába, ahogy a diákszövetkezetek helyzete is megváltozna. A szövetkezetekben dolgozó diákok bére már most is mentesül a járulékfizetés és a munkáltatói közterhek alól, ha a személyi jövedelemadót sem kellene megfizetni, akkor semmilyen közteher nem jönne szóba ennél az alkalmazási módszernél – magyarázta a szakértő.

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy A MINISZTERELNÖK EGY HETE JELENTETTE BE: 2022. JANUÁR ELSEJÉTŐL AZOK A FIATALOK, AKIK MÉG NEM TÖLTÖTTÉK BE A 25. ÉVÜKET, SZEMÉLYIJÖVEDELEMADÓ-MENTESSÉGET KAPNAK. Orbán Viktor akkor úgy vélekedett: a gazdasági kilábaláshoz a nyugdíjasok, a családok és a vállalkozások mellett a fiataloknak is anyagi segítséget kell adni.

(origo.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ugatja a Holdat – Ujhelyi most Brüsszelből sivalkodik, de nem halljuk mit mond, mert nagyon messze van

Figyelem! Kiszivárgott az ellenzék 10 pontja, amit azonnal végrehajtanak, ha nyernek!