in ,

Hoppá! Lesznek olyan családok, amelyek jövő év elején akár 1,4 millió forint adóvisszatérítést kaphatnak

A kormány hónapokkal a bejelentés után még nem tette közzé a 2022. év elejére ígért személyijövedelemadó-visszatérítés pontos részletszabályait.

 

A kormány hónapokkal a bejelentés után még nem tette közzé a 2022. év elejére ígért személyijövedelemadó-visszatérítés pontos részletszabályait. Feltehetően azért, mert a családi adókedvezmények rendszere nagyon bonyolult és sok szempontot kell mérlegelni az érintetteknek. De valószínűnek látszik, hogy a plafon mintegy 1,4 millió forintnál lesz, ennél többet senki sem kap.

A gyermeket nevelőknek Orbán Viktor miniszterelnök által ígért személyijövedelemadó-visszafizetést mindenképpen meg akarja valósítani a kormány, de a részletek továbbra sem ismertek. Ezt egyébként minap Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a közösségi élet újraindulásáért felelős operatív törzs ülését követően jelentette ki. Egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy a kifizetések valamikor a jövő év első hónapjaiban történnek meg. Az átlagjövedelem után befizetett adót a gyermeket nevelő szülők kapnák meg, és a lépés 550–580 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. A vita feltehetően azon a kérdés körül zajlik, hogy mit tekintünk átlagjövedelemnek. Emellett olyan fontos részletszabályok sem ismertek, például az, hogy kell-e külön igényelni a visszatérítést, vagy azt automatikusan visszautalja majd a kincstár.

 

 

EGY KIS MATEK

A KSH statisztikája szerint márciusban 423 706 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, vagyis ezt a határt érdemes majd nyomon követni. Ahogy fent említettük, a részletszabályok nem ismertek; az egyik verzió szerint mindenki visszaigényelheti majd az adót, aki ez alatt az átlag alatt keres, míg a másik szerint az összes családosra vonatkozik majd a szabály, de a felette keresők csak az átlagbérig vehetik igénybe. Az átlagbér személyi jövedelemadója jelenleg havonta 63 556 forint, ami egy évre vetítve mintegy 760 ezer forint. Ezt azonban nem lehet majd egy az egyben visszaigényelni, hiszen jelenleg a családi adókedvezmény már jár a gyermekek száma alapján, vagyis már most sem fizetik be a teljes szja-t az érintettek. Egy gyermek után most havi 10 ezer, két gyermek után 40 ezer, míg három gyermek esetében 99 ezer forint ez a kedvezmény, amit a szülők megosztva is igénybe vehetnek. Két kereső esetén, ha mindketten az átlagbér alatt keresnek, akkor a gyermekek számától függően a visszajáró összeg akár egymillió forint felett is lehet. Egy gyermeknél akár több mint 600 ezer forintot is visszakaphat a szülő, két gyermekkel ez közel 300 ezer forint az átlagbérnél éves szinten. Három gyermek esetében viszont a családi kedvezmény összege már magasabb, mint amennyi visszajárhatna. Vagyis ahol negatív érték szerepel, ott a szülő már most sem fizet szja-t a családi kedvezmény miatt.

 

 

A HÁROMGYEREKES CSALÁDOK KAPNÁNAK KEVESEBBET? NEM VALÓSZÍNŰ

Feltehetően az átlagbérig mindenki igénybe veheti majd a visszatérítést, vagyis lesz egy plafonja az összegnek. Ez azt jelentené, hogy az átlagbér utáni mintegy 756 ezer forintos szja-t veszik alapul. Így egy kereső esetén egy gyermek mellett 636 ezer, két gyermek esetén pedig 236 ezer forint járhat vissza azoknak, akik az átlag felett keresnek. Két kereső esetén az átlagbér felett pedig egy gyermek után 1,4 millió forint lenne a plafon, két gyermek után is több mint egymillió forint, három után pedig 424 ezer járhatna vissza. Elképzelhető azonban, hogy a háromgyerekes családoknál valami más képletet alkalmaznak majd és így több adóvisszatérítésre lesznek jogosultak.

Azonban azt érdemes megjegyezni, hogy a családosok kissé türelmetlenek már, és a kormány igazán eldönthetné, hogy milyen képletek alapján ki mennyi pénzre lesz jogosult.

80 EZER FORINTOS NYUGDÍJPRÉMIUM SE ELKÉPZELHETELEN

Nemcsak a makroelemzők örülhetnek azonban a gazdasági növekedésnek, hanem a nyugdíjasok is, mivel a jelenlegi szabályok szerint minél jobban meghaladja a GDP-bővülés a 3,5 százalékot, annál jobban növekszik a nyugdíjprémium is. Persze a felső korlátot is figyelembe véve, mivel a szabályok szerint a 7,5 százalékot meghaladó növekedés esetén a nyugdíjprémium sem növekszik tovább. Az Index internetes portál számításai szerint, mivel a prognózisok most már a 7–8 százalék közti sávba várják az idei gazdasági teljesítményt, ezért nyolcszázalékos növekedés mellett az idén novemberben akár 80 ezer forint is lehet a nyugdíjprémium összege. Idén novemberben minden eddiginél magasabb összegű lesz a nyugdíjprémium, amelyet minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő – mintegy 2,5 millió – embernek fizetnek ki. A nyugdíjprémium maximális összege 22 ezer, átlagos összege pedig 20 ezer forint lesz. Nyugdíjprémiumra azok az öregségi nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők jogosultak, akik a kormányrendeletben felsorolt más ellátások valamelyikében 2019 novemberében részesülnek, ideértve azokat is, akiknek az ellátását 2018. december 31-ét követően állapították meg.

NYUGDÍJKIEGÉSZÍTÉS IS LESZ

A nyugdíjasok a nyugdíjprémiummal együtt megkapják az egyszeri nyugdíjkiegészítést is, amelynek célja a nyugdíjak inflációkövető emelése és ezzel vásárlóértékük megőrzése. Ennek összege idén átlagosan 10 ezer forint lesz. Egy átlag nyugdíjas novemberben tehát összesen 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban. A kifizetés a novemberi nyugdíj kézbesítésével egyidejűleg történik majd, a banki átutalás pedig november 12-én történik. Mostanra már a kilencezer forintos rezsiutalványt is megkapták a nyugdíjasok, amelyet jövő év március végéig lehet felhasználni.

 

 

(Varga István, pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Míg az emberek éheznek, Jakab Péter több milliós fizetéséből szórakozik és táncikál – Videó

Bezzegsvédek – Kész, vége! Lemond a svéd miniszterelnök