in ,

Hoppá: közel kétmillió adózó kapja meg februárban az szja-visszatérítést

Jövő februárban 1,9 millió szülő megkapja az szja-visszatérítést.

Jövő februárban 1,9 millió szülő megkapja az szja-visszatérítést. Az adóhivatal már megkezdte a felkészülést arra, hogy 2022 elején hiánytalanul célt érjen a családoknak szánt, majdnem hatszázmilliárd forint. Ha folytatódik az újraindítás, idén akár a hét százalékot is elérheti a gazdasági növekedés – mondta a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter.

A magyar adórendszerben, adóigazgatásban eddig teljesen szokatlan megoldáshoz folyamodik a kormány – így kommentálták szakértők a nyáron a kormányfő szja-visszatérítésről szóló bejelentését. Orbán Viktor júniusban, a Világgazdaság című lap gazdasági konferenciáján ismertette az elképzelést, amely szerint, ha a gazdaság növekedése ebben az évben túllépi az 5,5 százalékot, akkor mód nyílhat arra, hogy a családok visszakapják azt az összeget, amelyet idén személyi jövedelemadó címén befizettek az államkasszába. A miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt közölte: mivel a nemzeti konzultáció megerősítette az elképzelést, az érintettek februárban hozzájutnak az idén befizetett személyi jövedelemadójukhoz.

 

A pénzügyi kormányzat már készül arra, hogy a befizetett szja-t a következő év elején a családok visszakapják. A részletszabályokról ősszel dönt a kormány

– mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a legfontosabb feltétel a jelenlegi számítások szerint könnyen teljesülhet.

A Pénzügyminisztérium úgy számol, ha folytatjuk a gazdaság újraindítását, idén akár a hét százalékot is elérheti a magyar gazdaság növekedése

– mondta a miniszter. Ha a családban mind a két szülőnek van bejelentett állása, mindkettőjüknek jár a visszatérítés. Fontos pont még, hogy a visszatérítés az átlagbér adószintjéig történhet meg, ám ez – adott esetben – fejenként nyolcszázezer forintos összeget is jelenthet. Az állam nagyjából hatszázmilliárd forintot utal majd vissza a jogosultaknak. Varga Mihály arra kérte Vágujhelyi Ferencet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőjét, hogy a szervezet készüljön fel az szja-visszatérítéssel kapcsolatos teendőkre. A tárcavezető úgy fogalmazott:

a NAV tartani fogja a számára megjelölt határidőt, a hatóság készül arra, hogy februárban minden érintett megkapja az őt megillető visszatérítést.

 

 

(pestisracok.hu)

 

Add tovább!

Malacpofa bajban van: nemzetbiztonsági ellenőrzést kért Tényi István Arató Gergely felszólalása miatt

Megvannak a részletek – Mutatjuk, mekkora nyugdíjprémiumra számíthatnak az idősek