in ,

Hoppá! Konzervatív konkurenst kapott a Twitter

A POLITIKAI KORREKTSÉGET MEGELÉGELT DONALD TRUMP IS FONTOLGATJA ÁTÁLLÁSÁT

Miközben a Twitter egyre gyakrabban cenzúrázza, illetve címkézi a konzervatív véleményeket, folyamatosan növekszik a népszerűsége a mikroblog mintájára megalkotott, ámde a jobboldali hangoknak a liberálisokkal egyenlő mértékű szólásszabadságot biztosító Parler (franciául: beszélni) nevű amerikai weboldalnak.

Az új közösségi hálózat egy olyan feszült politikai és társadalmi időszakban igyekszik elnyerni a felhasználók bizalmát, amikor a véleménynyilvánítás szabadságát egyre többen érzik veszélyben: a Twitter például májusban vezette be azt a gyakorlatot a koronavírus-járványra hivatkozva, hogy a hitelességet rontó címkékkel látja el azokat a bejegyzéseket, amelyek szembemennek a liberális fősodor által sulykolt és elfogadhatónak tartott nézetekkel. Emlékezetes: Donald Trump többször is összetűzésbe keveredett a Twitterrel az elmúlt hónapokban, amelynek eredményeként az amerikai elnök rendeletben kérte a közösségi platformokra is vonatkozó, a tisztességes kommunikációról szóló 1996-os jogszabály felülvizsgálatát.

A Parler azonban azt ígéri felhasználóinak: nem kell a véleményük moderálásától tartaniuk. – Amit elmondhatsz New York utcáin, azt elmondhatod a Parlerön – ígértre John Matze, a mikroblog alapítója. Noha a liberális fősodratú média a kezdetektől ellenségesen viszonyult az új közösségi hálózathoz, mostanra elmondható, hogy rövid idő alatt másfél millió felhasználója lett. Noha ez egyelőre kevés a havonta átlagosan 330 millió felhasználó által látogatott Twitterhez képest, elmondható, hogy a Parler az elmúlt hetekben a leginkább letöltött közösségimédia-applikációvá vált.

Az Egyesült Államokban és Európában egyre inkább teret nyerő politikai korrektség hatására egyre többen vélik úgy, hogy az új mikroblognak valóban jó esélye van arra, hogy a jobboldali, konzervatív érzelmű közösség első számú médiafelületévé váljon. Június végén egyébként több ezer jobboldali újságíró, blogger és politikus döntött úgy, hogy a Twittert maga mögött hagyva a Parlert részesíti előnyben. A #WalkAway, vagyis „sétálj el” vagy „hagyd ott” hashtaggel fémjelzett mozgalomhoz csatlakozott például számos amerikai republikánus, köztük Ted Cruz is. Texas állam szenátora a Twitteren a mikroblog és a Facebook erőfölényére utalva azt írta: beszéljünk végre szabadon, vessünk véget a Szilícium-völgy cenzúrájának.

Míg egyébként a többi közösségimédia-platform gyakran úgynevezett tényfigyelőket alkalmaz, a Parler a platformon közzétett bejegyzések moderálásánál az amerikai kormányzat alá tartozó Szövetségi Kommunikációs Bizottság irányelveit és a legfelsőbb bíróság határozatait tekinti mérvadónak. Miután a Twitter az utóbbi időben több alkalommal is címkékkel látta el Trump tweetjeit, az amerikai elnök és kampánycsapata is fontolgatja a Parlerre való átállást – írta a The Conservation című portál.

(Tóth Loretta, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Ajvé! Feriné 18 milliárd forintos (!) uniós pénzügyi botrányba keveredett

A Fidesz kiakadt! Felháborító, hogy szobrot állítanak Leninnek