in ,

Hoppá! Két új gazdasági akciótervet lengetett be Orbán Viktor Tusványoson

Ha igazolódik a jelenlegi helyzetértékelésünk, akkor valamikor jövő tavasszal egy második, 2020 őszén pedig egy harmadik gazdaságvédelmi akciótervre lehet szükség

Ha igazolódik a jelenlegi helyzetértékelésünk, akkor valamikor jövő tavasszal egy második, 2020 őszén pedig egy harmadik gazdaságvédelmi akciótervre lehet szükség – mondta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn. A magyar miniszterelnök szerint új utat kell keresnünk az európai gazdaság lassulása miatt.
Az a jó, hogy ez a 30 év mögöttünk van és nem előttünk

– foglalta össze az elmúlt harminc év tapasztalatait egy mondatban Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Tusnádfürdőn.

Az elmúlt évtizedek kronológiai áttekintése után Orbán kiemelte: ma bizakodóan, tervekkel teli tarisznyával és az erősödés napi élményével ülünk itt, ez pedig nem természetes állapot, hanem csoda.
Úgy éltük meg az elmúlt tíz évet, hogy az egyik kezünkben ott volt a kőműveskanál, a másikban a kard, a nemzeti rendszer megkérdőjelezésével kapcsolatos külföldi kritikákkal meg kellett küzdenünk, folyamatosan harcolnunk kellett

– mondta a kormányfő.

Orbán szerint a kérdés most az, van-e erőnk a következő 15 évhez, ami előttünk áll. Szerinte fontos, hogy ma a magyar nemzet birtokában van azoknak a politikai, gazdasági és fizikai képességeknek, melyekkel meg tudja magát védeni és független tud maradni. Hozzátette: Magyarország ma biztató pályán áll, az ezen maradást pedig nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély, ezeket a támadásokat kell elhárítani.

Az első ilyen támadást a miniszterelnök szerint már elhárítottuk, sikerült megakadályozni, hogy alkalmatlan embereket válasszanak az európai intézmények élére. Szerinte az Európai Bizottságnak vissza kell térnie az EU alapokmányában szereplő feladatához, abba kell hagynia a politikai aktivizmust, nem dolga, hogy politikai támadást intézzen a tagállamok ellen.

A gazdaságra térve Orbán Viktor elmondta: az elmúlt öt évben komoly hibák történtek az EU-ban, amiket ki kell javítani. “A gazdaságban az önsorsrontás idejét élte Európa, a kontinens sokkal sikeresebb lehetne, sokkal erősebb, mint amit ma mutat” – fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte vissza kell térni az európai szocializmus modellje helyett az európai piacgazdaság modelljéhez.
El kell vetni a munkanélküli alapjövedelem európai gondolatát, helyette munkahelyek és adócsökkentés kell. A bürokratikus szabályokat le kell bontani, a megszorítások helyett beruházásokra van szükség, Olaszországban is ezekre lesz szükség. A migránsok helyett az európai családoknak kell adni a pénzt

– üzent az Európai Bizottság új elnökének a magyar miniszterelnök.

Orbán szerint az európai gazdaságra nagyon nehéz idők jönnek, a gazdasági növekedés tovább lassul majd, itt-ott el is akad. Magyarország számára a legfontosabb, hogy új útvonalat tervezzen 2020-21-re, hogy a külső hatásokat képes legyen minimalizálni és a belső forrásokat tudja mozgósítani. Erre volt példa már az első gazdaságvédelmi akcióterv.
Valamikor jövő tavasszal ha igazolódik a helyzetértékelés, akkor szükség lehet egy második, jövő ősszel harmadik gazdaságvédelmi akciótervre, ezeknek versenyképességet kell javítani, ezek kidolgozása a következő év feladata lesz

– mondta.

(portfolio.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Apáti Bence – Alföldit megint elnyomja a diktatúra

Tusványos, telt ház, Orbán, mi kell még? – Képgaléria