in ,

Hoppá! HX3-as önjáró lövegeket vásárolhat Magyarország – A löveg hatótávolsága felülmúlja az ukrajnai háborúban használt, ilyen jellegű orosz tüzérségi eszközök lőtávolságát is

Magyarország előrehaladott tárgyalásokat folytat 155 milliméteres, HX3-as önjáró lövegek beszerzésével kapcsolatban

A Portfolio keddi cikke szerint a High-tech Force Facebook-oldalon Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos lényegében bejelentette, hogy Magyarország előrehaladott tárgyalásokat folytat 155 milliméteres, HX3-as önjáró lövegek beszerzésével kapcsolatban.

A portál emlékeztet arra, hogy régóta hallani, hogy Magyarország HX3-as teherautó-alvázon működő, 155 milliméteres önjáró lövegek beszerzését tervezi. Ez lényegében megerősítést is nyert, amikor a zalaegerszegi Rheinmetall-üzem megnyitóján az illetékesek kiállítottak műszaki és tüzérségi konfigurációban működő HX3-as járműveket is a hamarosan gyártásra kerülő Lynx gyalogsági harcjárművek mellé.

A Maróth Gáspár oldalán közzétett videó azt is sugallja, hogy az eszközök hazai gyártása és a Magyar Honvédség keretén belül való rendszeresítése is megvalósul hamarosan.

A kormánybiztos a felvételen arról is beszél, hogy

az L60-as löveg intelligens lőszerrel való hatótávolsága 82-85 kilométer, amely felülmúlja az ukrajnai háborúban használt, ilyen jellegű orosz tüzérségi eszközök lőtávolságát is.
Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan hány HX3-asra épített önjáró tüzérségi eszközt tervez vásárolni a magyar kormány. De valószínű, hogy többet, mint a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackból. Utóbbiból a Magyar Honvédség 24 darabot rendszeresít, és az idén várhatóan már elkezdődik ezek átvétele a tüzérségi alakulatoknál – derült ki a cikkből.

Az említett videót alább tekintheti meg:

 

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Háború! Totális káosz a baloldalon, máris egymást gyepálják – Czeglédy Csaba szerint Karácsony áruló, aki történelmi bűnt követett el

      Kende Péter szerint Gyurcsányék bukása végérvényes