in , , ,

Hoppá! – Érdekközösség alakult ki Magyarország és Ausztria között

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint Magyarország és Ausztria között érdekközösség alakult ki

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint Magyarország és Ausztria között érdekközösség alakult ki a menekültpolitikában és az európai határvédelemben, de vannak kérdések, amelyekben mást képvisel a két fél.

 Gálik Zoltánt arról kérdezték kedden az M1 csatornán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatást tett Bécsben, ahol Sebastian Kurz osztrák kancellárral tárgyalt. Szerinte több üzenete is van a találkozónak, hiszen Ausztria és Magyarország stratégiai partner nagyon sok kérdésben, de vannak ügyek, amelyekben más az álláspont.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Utóbbiak között említette, hogy a Paks II. beruházás ellen keresetet nyújtott be Ausztria, de ebben az esetben az Európai Bizottság jóváhagyó döntését támadja. Hozzátette: legutóbb, 2015-ben, Nagy-Britanniában volt bővítési döntés, azt is megtámadták az osztrákok. Megjegyezte: általában a bizottság megnyeri ezeket a pereket.

A másik ügy – folytatta – a családtámogatási rendszer, amely az osztrák választási kampánynak hangsúlyos eleme volt.

A „bevándorlóknak”, az Ausztriában munkát vállalóknak korlátoznák a hozzáférését ehhez a rendszerhez – mondta Gálik Zoltán, hozzátéve: az Európai Bíróságnak több ítélete is volt az elmúlt években hasonló témában, és inkább az osztrákok által képviselt irányba tartó döntések születtek.

Szólt arról is, hogy a két ország egyetért az európai külső határok védelmében, valamint azoknak a kül- és biztonságpolitikai eszközöknek az igénybevételében, amelyek megerősítenék a kibocsátó országok helyzetét.

(MTI)

(forrás: Horváth József György, 888.hu)

STOP Soros a cseheknél is? – A cseheknél is kezd betelni a pohár Soros miatt

ERŐSÖDÜNK – Megszületett a V4-bajor-osztrák szövetség