in

HOPPÁ! – Eljárás indult Gyurcsányék mutyigyanús kölcsönügyletei miatt

Ebből botrány lesz

Piacfelügyeleti eljárást indított a jegybank a Gyurcsány Ferenc egyik családi cége által Czeglédy Csaba érdekeltségének nyújtott három darab, összességében több mint 200 milliós kölcsön miatt – értesült a PestiSrácok.hu. Alapos a gyanú ugyanis arra, hogy Gyurcsányék cége jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzett, s ezzel súlyos törvénysértést követhetett el. Az ügyben Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett bejelentést még tavaly októberben. Eközben az Altus személyiségi jogai állítólagos megsértése miatt beperelte Budait és Deutsch Tamást.

Jó hírnévhez fűződő személyiségi jogainak vélt megsértése miatt beperelte Budai Gyula fideszes parlamenti képviselőt és Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt Gyurcsányék két családi cége, az Altus Portfólió Kft. és az Altus Befektetési Zrt. – tájékoztatta portálunkat Budai Gyula. A Gyurcsány felesége, Dobrev Klára által vezetett cégek azt nehezményezik, hogy Budai egy tavalyi nyilatkozatában az Altus Zrt. által elnyert uniós forrásokat, illetve az Altus Kft. által a Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt.-nek nyújtott kölcsönt abban a hamis színben tüntette föl, mintha az Altus Zrt. csalást szabálytalanságot követett volna el, az uniós pénzt szabálytalanul használta volna föl. Gyurcsányék keresete szerint nem igaz, hogy az Altus Kft. abban az osztrák bankban vezetett számlát, ahol Czeglédy széfje volt.

Deutsch Tamás esetében azt nehezményezik: az EP-képviselő összekeverte a két Altust, és arról beszélt egy tavalyi sajtótájékoztatón, hogy a zrt. az uniós forrásokból adott kölcsön Czeglédy cégének. (Miközben a kft. volt a kölcsönadó.) A Gyurcsány-cégek mindezekért elégtételadást követelnek, továbbá Budai Gyulától összesen 1,5, Deutsch Tamástól pedig egymillió forintos sérelemdíj megfizetését. Érdekesség, hogy a két Altus-céget mint felpereseket Czeglédy Csaba ügyvédi irodája képviseli a személyiségi jogi perben, amelynek első tárgyalását február 19-ére tűzte ki a Fővárosi Törvényszék. (Valójában ez nem túl nagy meglepetés, hiszen Czeglédy Csaba korábban is Gyurcsány, az MSZP és a DK egyik házi ügyvédjeként szerzett magának „hírnevet”.)

VIZSGÁLÓDIK A JEGYBANK

Budai Gyula a PestiSrácok.hu-nak elmondta: a napokban levelet kapott a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), amelyben arról tájékoztatták, hogy tavaly októberi bejelentése alapján piacfelügyeleti eljárást indítottak az Altus Portfólió Kft. által a Human Operator Zrt.-nek nyújtott kölcsön miatt. A fideszes képviselő szerint a jegybank ilyen vizsgálatot csak abban az esetben indít, ha van elegendő bizonyíték a jogosulatlan pénzügyi tevékenység megállapítására. Ezért nagy esélyt lát arra, hogy a vizsgálat eredményesen zárul, és a jegybank felügyeleti szerve megállapítja, Gyurcsányék cége törvénytelen módon adott kölcsön Czeglédy Csaba érdekeltségének. A politikus kiemelte:

Amennyiben a vizsgálat végül törvénytelenséget állapít meg, haladéktalanul büntetőfeljelentést teszek.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője a PestiSrácok.hu megkeresésére azt mondta: folyamatban lévő eljárások kapcsán nem nyilatkoznak, így a piacfelügyeleti eljárás megindulásáról szóló értesülésünket sem kívánják kommentálni.

FÖLKAROLTÁK SZEGÉNY CZEGLÉDYT

Mint azt a PestiSrácok.hu tavaly októberben elsőként megírta, bizonyíthatóan legalább három alkalommal adott kölcsönt a Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára tulajdonában lévő Altus Portfolió Kft. Czeglédy Csaba munkaerő kölcsönző cégének. Bemutattuk azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy az Altus Kft. 2016. augusztus 8-án 90 millió forintot utalt át a Human Operatornak. Korábban a Magyar Idők és a Magyar Hírlap mutatott be olyan hiteles dokumentumokat, amelyek egy 2016-os 78-80 milliós kölcsönről és annak visszafizetéséről szóltak, majd Gyurcsány Ferenc írta azt Facebook-oldalán, hogy tavasszal is kölcsönzött Czeglédynek – aki a feleségétől, Dobrev Klárától kért segítséget átmeneti likviditási problémák miatt, hogy kifizethesse a diákokat. (Akiknek egy jó részét persze azóta sem fizette ki.) A harmadik kölcsön – mint az Dobrev Klára Facebook-ra kitett tanúkihallgatási jegyzőkönyvéből kiderül – 35 millió forintról szólt, vagyis összességében több mint 200 millió forinttal segítették ki Gyurcsányék Czeglédy Csaba érdekeltségét.

Czeglédy Csaba bilincsben a bíróságon; Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Czeglédy Csaba – az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője – és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet céghálózata 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, a bűnszervezet élén álló, a Human Operator Zrt.-hez köthető emberek – a közvetítő cégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével – el akarták kerülni a munkaközvetítés után járó közterhek megfizetését. Így a gyanú szerint csaknem hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Vezető kép: PS

 

(forrás:Pilhál Tamás, pestisracok.hu)

Jók a magyar gazdaság kilátásai – Varga Mihály fogadta az Amerikai Közgazdasági Társaság elnökét

Sivalkodás külföldi segítséggel – avagy így hazudik az ellenzék