in ,

Hoppá! – Brazília új elnöke Trumpot követi majd elnöksége alatt

Január elsején iktatják hivatalába

Több mint egy évtizedes baloldali kormányzást követően választották elnökké idén Jair Bolsonarót, aki új hangvételével tört be a brazil politikába.

Bolsonarót a kiterjedt korrupciós botrányok miatt csalódott Brazília január elsején iktatja hivatalába, az új elnök a ceremóniára Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is meginvitálta.

Szakértők szerint az új államfőnek számos komoly problémára kell reagálnia, elsősorban a közbiztonság és a gazdaság kérdéseire, ám megoldási javaslatai egyelőre megosztók. – írja a Magyar Idők.

Rendeleti úton fogja garantálni, hogy minden büntetlen előéletű brazil birtokolhasson lőfegyvert”

– erősítette meg Twitter-üzenetében a volt katonatiszt.

Bolsonarónak ezzel az a célja, hogy a lakosság képes legyen saját maga védelmére, és ezzel megfékezze a bűncselekményeket. Az új elnök mellett a rendőrségnek is szélesebb lehetőségeket nyújtana: garantálná a bűnözőket lelövő rendőrök büntetlenségét.

Fotó: AFP

Elemzők szerint kihívást jelent az évek óta húzódó gazdasági recesszió is. Bolsonaro a szabadpiacpárti Paulo Guedes közgazdászt jelölte ki gazdasági miniszterének, akinek célja az lesz, hogy visszaszorítsa az államadósságot privatizációk, adóreformok, illetve a külföldi befektetők segítségével.

Bolsonaro nyíltan méltatja Donald Trump amerikai elnököt, akinek számos kérdésben osztja a véleményét.

Ilyen a párizsi klímaegyezmény vagy az ENSZ migrációs csomagja, amelyek egyikéből sem kér az új elnök, de az izraeli nagykövetség Jeruzsálembe helyezését is bejelentette már.

A külpolitikát illetően azt is kiemelte, hogy mindent megtesz, hogy küzdjön Kuba és Venezuela baloldali kormánya ellen. Brazíliába egyébként több százezer venezuelai állampolgár menekült az utóbbi években.

Az elnök a hagyományos családmodell elkötelezettje, és nem enged a genderlobbinak.

Bolsonaro kampányában úgy fogalmazott, hogy:

Megvédi a házasság igazi jelentését, ami egy közösség nő és férfi között”

(Csordás Bettina, 888.hu)

Botrány! – Magyar zászlót próbáltak felgyújtani Nagyváradon

Hoppá! – A várakozásokat is felülmúlta a hazai gazdasági növekedés