in ,

Hoppá! – A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

Hollandiában szerdán tartották a tartományi választásokat, amin a bevándorlásellenes pártok kifejezetten jól szerepeltek

Hollandiában a helyhatósági választásokon dől el, hogy az egyes tartományok kiket delegálnak a szenátusi választásokra. A szenátus összetételéről ezek a küldöttek döntenek majd májusban, az EP-választás után. A holland parlament kétkamarás, a szenátus a felsőház, mely kevesebb jogkörrel bír, mint az alsóház.

Thierry Baudet

Fotó: AFP

Az idei voksolást beárnyékolta az utrechti merénylet, ám ennek ellenére szerdán megtartották a szavazást, melyen az előzetes eredmények szerint a mindössze 2016-ban alapított, euroszkeptikus és bevándorlásellenes FvD 16 százalékot ért el, így 12 helyre számíthat majd a 75 fős szenátusban, ugyanannyira, mint a Mark Rutte miniszterelnök vezette, liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) – írja az MTI.

Mark Rutte miniszterelnök pártja ezzel el fogja veszíteni a szenátusi többségét. Rutte koalíciójának eddig 38 tagja volt, ami nagyon szűken, de többséget jelentett a 75 főből álló felsőházban. A mostani eredmények után a jelenlegi koalíciónak csak 31 embere marad.

A várakozások szerint Rutte a bevándorláspárti zöldekkel léphet majd koalícióra az ellenzéki pártok közül, velük meglehet a többség, miután a zöldek –a bevándorlásellenes erőkhöz hasonlóan– javítani tudtak korábbi eredményükön.

A legtöbbet az FvD, a Fórum a Demokráciáért párt erősödött, Thierry Baudet legfőbb szövetségese pedig a Geert Wilders-féle Szabadságpárt lehet. A két pártnak összesen 17 tagja lesz a felsőházban.

A szocialisták is sokat buktak a szerdai választásokon, ahogy a liberális D66 is, mely a kormánykoalíció tagja.

Az egymást követő Rutte-kormányok nyitva hagyták a határainkat, több százezer, a mienktől teljesen eltérő kultúrájú embert engedve be”

– mondta Baudet pártja választási sikerét ünnepelve.

Hollandiában a tartományi választások egyben a felsőház tagjainak kijelöléséhez is vezetnek: ezen közvetlenül választott tartományi képviselők döntik el, hogy kik ülnek a szenátori székekbe. A 75 tagú felsőháznak az a szerepe, hogy politikai ellensúlyt adjon a képviselőháznak, mert valamennyi törvényt ellen kell jegyeznie. A szenátorokat ezúttal május végén választják meg.

A tartományi képviselőknek a szenátorok választásán kívül csupán a tizenkét tartomány belső ügyeibe van beleszólásuk, valamint az azokat összekötő közlekedési hálózatok ügyeibe, közös környezetvédelmi problémákba és néhány meghatározott oktatási és kulturális kérdésbe.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Salvini is győzelmet aratott – Nem vonja meg Matteo Salvinitől a mentelmi jogot az olasz parlament felsőháza

Brüsszel őrjöng – Tavares sivalkodik, mert nem zárták ki a Fideszt a Néppártból