in

HONVÉDELEM – A magyar védelmi iparnak ismét vannak lehetőségei

A Magyar Honvédség haderőfejlesztési terve nyomán a magyar védelmi iparnak is számos lehetősége, feladata van – emelte ki a honvédelmi miniszter egy szakmai konferencia megnyitóján

Simicskó István felidézte: a XX. század különböző kényszerítő körülményei, a világháborúk felgyorsították a magyar hadiipart. A megszállás nyomán viszont gyakorlatilag a teljes hadiipart „leszerelték”, többek között a fegyvereket, lőszereket elvitték.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A magyar hadiipar azóta többször próbálkozott talpra állni, s most is létezik – jegyezte meg, kiemelve: a kormány arra törekszik, hogy a magyar védelmiipar ismét lehetőségekhez jusson.

A miniszter kiemelte, hogy a Magyar Honvédség növekedési pályára állt, a kormány döntött a védelmi költségvetés növeléséről. 2024-re a honvédelmi kiadások elérik majd a 2 százalékos GDP-arányt.

Simicskó István szerint a magyar védelmiiparban dolgozni megtiszteltetést és lehetőséget is jelent. Céljuk, hogy a Magyar Honvédséget  ütőképes, jól felszerelt haderővé fejlesszék, amely a modern kor kihívásaival szemben is minden időben képes megvédeni állampolgárait. Ezért arra törekszenek, hogy a magyar védelmiipart ismét talpra állítsák.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Elmondta: a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési terv is tartalmazza, csökkenteni kell az ország függőségét, szükség van többek között fegyver-, lőszer- és lőporgyártásra. E tekintetben is egy új korszak, a fejlődés időszaka kezdődött el a Magyar Honvédségben – emelte ki a miniszter.

Simicskó István kiemelte: Magyarország a legbiztonságosabb országok közé tartozik. Ennek a biztonságnak a megőrzése, erősítése „közös ügyünk”. Ebben feladata van a katonáknak, a védelmiipar szereplőinek, s az állampolgároknak is.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban – a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Védelmiipari Szövetség által szervezett rendezvényen – a szakmai előadások mellett bemutatták „A Magyar Hadiipar Története – A kezdetektől napjainkig 1880-2015 című könyvet is.

(MTI)

(forrás:www.kormany.hu)

Szijjártó bekérette az ukrán nagykövetet a kárpátaljai támadás miatt

Nyártól hetente repül egy Boeing Budapest és Debrecen között