in

Hivatalos – Visszakapták a nyugdíjasok, amit Bajnai Gordon kormánya elvett

Az Orbán-kormányok hivatali ideje alatt 13,4 százalékkal emelkedett a nyugdíjak reálértéke

Az Orbán-kormányok hivatali ideje alatt 13,4 százalékkal emelkedett a nyugdíjak reálértéke. A végeredmény: az idősek – minden juttatást figyelembe véve – visszakapták az egyhavi pluszt, és már meg lehet célozni a tizennegyedik havi ellátást. 

Mint emlékszünk, a 2008-as gazdasági összeomlás után, az IMF (Nemzetközi Valutaalap) követelésére Gyurcsány Ferenc helyére lépő Bajnai Gordon miniszterelnök készségesen eltörölte a tizenharmadik havi nyugdíjat, amit persze megszavazott az akkori szocialista-liberális-demokrata fórumos többségű parlament is. 

 

Tavaly Magyarországon 2,6 millió ember részesült nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban, és az egy főre eső átlagnyugdíj 2018 elején 129 637 forint volt, ami azóta már emelkedett. Emellett a magyar állam 36 ezer embernek folyósított külföldre nyugdíjat, amelynek átlagos nagysága 47 ezer forint volt. Továbbá 2019 januárjában átlag 3500 forinttal emelkedtek a nyugdíjak, ami éves szinten 42 000 forintot jelent.

Nőtt és többet ér

Nagyon érdekes adat az, hogy a második Orbán-kormány hivatalba lépésétől kezdődően a nyugdíjak reálértéke 13,4 százalékkal nőtt, vagyis ennyivel haladta meg az inflációt. Számszerűen egyébként 33 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor visszaadta azt a nyugdíjasoknak, amit Bajnai kormány 2009-ben elvett.

Emlékezzünk arra, hogy a 2008-as gazdasági összeomlás után az IMF egyik követelése éppen ez volt: az akkori liberális-szocialista (adó- és pénzügyekben olykor a Dávid Ibolya-féle MDF-el szavazó) kormánytöbbség készségesen engedett és eltörölte a nyugdíjasok és közalkalmazottak tizenharmadik havi járandóságát.


Az indexálás bonyolult, de működőképes

Ennek azonnali visszaállítására nem volt mód, továbbá egy olyan rendszert kellett bevezetni a nyugdíjak esetében, amely tartós és kiszámítható feltételeket biztosít a költségvetés számára.

Magyarul szólva, ha a kormány egyszer nyugdíjat emel, akkor ne kényszerüljön arra, hogy az intézkedést vissza kelljen vonnia.

Komoly viták után, már a 2010-es kormányváltás után vezették be az úgynevezett indexálást, amely az inflációhoz és a gazdaság teljesítményéhez kötötte nyugdíjkifizetéseket. Végül is egy nagyon bonyolult képletet sikerült felállítani, amit egyszerű állampolgár fejfájás nélkül nem tud megérteni, de elég, ha egy ember érti: a mindenkori pénzügyminiszter.

Ennek révén évről évre apránként nőttek a nyugdíjak és létezik az évi egyszeri kifizetés rendszere az úgynevezett nyugdíjprémium. Ennek a képletnek a használatával és következetes betartásával sikerült elérni a nyugdíjak reálértékének emelését. Sőt voltak olyan évek is, amikor a költségvetésnek lehetősége nyílt arra, hogy a törvényben előírtnál kicsivel nagyobb emelést hajtson végre. Ennek eredményeként állt össze a 13,4 százalékos reálértéknövekedés. Amennyiben folytatódik a gazdaság dinamikus fejlődése, akkor a következő években további emelkedés várható. Ennek a számnak van tehát érdekes pikantériája. A 13,4 százalék azt jelenti, hogy Orbán Viktor vezette kormány nem csak a tizenharmadik havi nyugdíjat adta vissza, hanem már a tizennegyedikben jár.

Fotó: PS

(Varga István, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Csicskulás – Gyurcsányék újabb jogerős buktája – Ezentúl kijelenthető: Czeglédy tömte pénzzel a DK-t

Orbán Viktor: Magyarország az Egyesült Államok szövetségese