in , ,

Hivatalos: Több magyar jön haza, mint amennyi elmegy – Újabb kiadós pofon az ellenzéknek

Nagy pofon ez a balliberális pártoknak

Nagy pofon ez a balliberális pártoknak, akik hisztériakeltés céljából folyamatosan azt hangoztatják, hogy minden magyar külföldre menekül. Ez az ő kormányzásuk alatt így történt, de úgy néz ki, a családbarát Orbán-kormánynak lassan, de sikerült visszafordítania a tendenciát. Többen jönnek haza, mint amennyien elmennek.

Sok-sok év után először fordult elő, hogy 2018-ban több Magyarországon született ember tért haza, mint ahányan elvándoroltak, azaz pozitív volt a nettó migrációs egyenleg. Ha ehhez hozzávesszük a már külföldön született magyarokat is, akkor tízezer fős többletet mutat az egyenleg – írja a Portfolio a KSH Statisztikai Tükörkiadványára hivatkozva.

Ez szám szerint azt jelenti, hogy tavaly 20 ezer itthon született magyar tért haza az országba, miközben 18 150-en távoztak külföldre. Ha ehhez hozzávesszük a külföldön született magyarokat, akkor tavaly kereken tízezerrel többen jöttek az országba, mint ahányan elmentek, ugyanis 8150 olyan ember is az országba költözött, aki külföldön született.

A KSH anyaga kiemeli, hogy tavaly a nemzetközi vándorlás összességében 27 ezer fővel mérsékelte a népességfogyást, vagyis a tízezres nettó migrációs egyenleg mellett további 17 ezer nem magyar állampolgár is érkezhetett az országba.

A pozitív vándorlási egyenleg leginkább Budapesten, valamint Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében csökkentette a népességfogyást. A főváros évek óta kiemelkedik a nemzetközi vándorlás tekintetében, 2018-ban szintén az átlagosnál sokkal többen érkeztek Budapestre külföldről. A nemzetközi vándorlás népességszámra gyakorolt negatív hatása csak Baranya megyében volt érzékelhető – teszik hozzá.

Ha mégis valaki úgy dönt, hogy szerencsét próbál más országban, akkor az nagy valószínűséggel elsősorban Németországot, Ausztriát vagy az Egyesült Királyságot választja. Ennek megfelelően ezekből az országokból térnek haza a legtöbben.

A hazatérők 65 százaléka 40 évesnél fiatalabb és 29 százaléka 30 év alatti volt. 56 százalékuk férfi, jellemzően nőtlenek (53 százalék), de a kivándorló magyarokhoz viszonyítva körükben magasabb a házasok aránya (35, illetve 24 százalékos).

Habár egyes statisztikai adatok ellentmondhatnak egymásnak, az átfogó tendenciákat illetően biztosak lehetünk abban, hogy az utóbbi években csökkent az elvándorlási kedv és nőtt a hazatérési hajlandóság.

(Tóth Dalma, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! – Kovács Zoltán odapörkölt a bevándorláspárti Washington Post újságírójának

Az MSZP megint nőket sérteget – Most Jurák Katával beszéltek ordenáré módon – “Hogy a k….a életbe van az?”