in ,

Hivatalos: Sebestyén Balázs egy gazdasági analfabéta – Szerinte nincs olyan, hogy extraprofit – Pedig van

Balázs el van tévedve

2022. május 27-én élő adásban okoskodott megint Balázs. A Rádió 1 műsorvezetője elolvasott pár liberális cikket, mely szerint nincs olyan, hogy extraprofit, majd elkezdett ő is élő adásban kampányolni a kormány ellen.

 

Bizonyára ezeket olvasta Sebestyén:

 

 

Akkor ezúton is szeretnénk jelezni, hogy Balázs tévedett.

 

Extraprofit létezik. 

A közgazdaságban egyáltalán nem ismeretlen az extraprofit fogalma. Bár több sajtóorgánum is értetlenkedő cikket közölt azután, hogy a kormány bejelentette, több ágazatban is adót vetnek ki az extraprofitra, mondván ilyen, hogy extraprofit nem létezik, a szakirodalom igenis ismer ilyen fogalmat. És nem csak a Marxista közgazdaságban hallattak róla, hanem nyugat-európai államok adózási gyakorlatában visszatérő közteherviselési forma – írja a vg.hu.

Az angolul windfall taxnak nevezett adót jellemzően a piaci körülmények miatt előállt, előre nem tervezett nyereségre szokták kivetni, emiatt a váratlan nyereséget terhelő adónak szokták nevezni. Ilyen adót vetett ki a napokban az energiacégekre Nagy Britannia is.

Amint arról Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter beszélt, az elszálló olaj- és gázárak miatt az energetikai szektor extraprofitot termel, amiből a nehéz helyzetbe jutott családokat fogják támogatni. A The Guardian cikke szerint a pénzügyminiszter bejelentette, hogy ideiglenesen 25 százalékos adót vetnek ki az energetikai cégek extra nyereségére.
VAGYIS AZ ÚJ ADÓT AZ EXTRAPROFITOT ZSEBRE VÁGÓ OLAJ- ÉS GÁZIPARI VÁLLALATOK NYERESÉGÉRE VETIK KI.

Miután a versenypiac a liberális eszmével ellentétesen nem tökéletes, keletkeznek olyan helyzetek – mint például a mostani – amikor a vállalatok az előre nem tervezett profitjuk jelentős részét a fogyasztók kárára zsebelik be, ezt a nyereséget tekintik nyugaton is extra profitnak és szoktak rá adót kivetni (windfall tax).

 

A BBC ennél is egyszerűbben igyekszik elmagyarázni az adó lényegét. A rendkívüli adó egy egyszeri közteher, amelyet a kormány szab ki egy vállalatra. Az ötlet lényege az, hogy megcélozzák azokat a cégeket, amelyeknek volt szerencséjük olyasmiből hasznot húzni, amiért nem tettek semmit – más szóval egy váratlan eseményből profitálnak. Példaként hozzák fel az energiacégeket, amelyek sokkal több pénzt kapnak az olajért és a gázért, mint tavaly, részben azért, mert a kereslet nőtt, ahogy a világ kilábal a járványból, részben pedig az ukrajnai orosz invázió miatti ellátási aggályok miatt.

– írja az origo.hu

 

Akkor erről ennyit.

 

Már csak olyan Columbo módon egy kérdésünk maradt: ha Sebestyén Balázs szerint extraprofit nem létezik, akkor hogy tud egy olyan méregdrága kocsin pózolni? Mibű’?

 

mindenszo.hu

 

 

Add tovább!

A magyargyűlölő Amerikai Népszavás Bartus szerint a szomszéd háború nem veszélyhelyzet – Akkor mi, Bartus elvtárs?

Kaltenbach Jenci nagyon el van kenődve, hogy a ballib oldal elbukott