in ,

Hivatalos: közel egymillió fővel csökkent a szegénységben élők száma Magyarországon

Mintegy egymillió fővel csökkent a szegénységben élők száma Magyarországon tíz év alatt – derült ki Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivőjének szavaiból

Mintegy egymillió fővel csökkent a szegénységben élők száma Magyarországon tíz év alatt – derült ki Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivőjének szavaiból a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön. A műsorban beszéltek arról is, hogy az ÁSZ szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodását mintegy tíz éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik.

A szóvivő elmondta: 2008-ban még mintegy hárommillió embert érintett Magyarországon a szegénység.

A 2010 óta hatalmon lévő kormány viszont stratégiákat és akcióterveket dolgozott ki, hogy ez a szám csökkenjen; úgy tervezték, hogy 2020-ig 450 ezer fővel lehet kevesebb a szegények száma. Az ÁSZ megállapította, hogy ezt jelentősen túlteljesítették, hiszen 2008 és 2018 között 908 ezer fővel csökkent a szegénységben élők száma – hívta fel a figyelmet Horváth Bálint, hozzátéve, hogy ezek szerint a kormány stratégiája eredményes volt.

A műsorban beszéltek arról is, hogy az ÁSZ szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodását mintegy tíz éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik. Horváth Bálint erről azt közölte, a számvevőszék az elmúlt öt évben háromszor készített jelentést az SZFE gazdálkodásáról. Mindháromszor súlyos pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat, illetve korrupciós veszélyeket tártak fel.

A legutóbbi, 2019 májusában nyilvánosságra hozott jelentésében az ÁSZ jelezte, hogy mivel az egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, indokolt megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy a számvevőszék célja az ilyen ellenőrzésekkel a közvagyon védelme és a közpénzügyek fejlesztése.

(magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

A Karc Fm, Paláver egyik hallgatója szerint volt olyan SZFE tüntető, aki 10.000 Ft-ot kapott, hogy elmenjen tüntetni!

Teljes lebukás! A Momentum képviselője is a nemzetközi Hálózatnak dolgozik