in ,

HIVATALOS – Jogerős: kimondható, hogy Czeglédy bűnszervezete pénzelhette az MSZP-t és a DK-t

Másodfokon is pert vesztett az MSZP

Másodfokon is pert vesztett az MSZP. A szocialisták rágalmazás miatt jelentették fel Budai Gyulát és a Fideszt, amiért a párt parlamenti képviselője egy tavalyi sajtótájékoztatón arról beszélt: a Czeglédy Csabához köthető bűnszervezet által eltüntetett milliárdok egy része az MSZP-hez és a DK-hoz vándorolhatott.

A Fővárosi Törvényszék most jogerősen is elutasította a feljelentést, és kimondta, nem volt indokolatlanul sértő Budai véleménynyilvánítása. Az ítélet alapján ezentúl bárki jogkövetkezmény nélkül kijelentheti: az MSZP-s Czeglédy Csaba bűnszervezetet működtetett, s a szálak az MSZP-hez és a DK-hoz vezetnek.

Bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a Fővárosi Törvényszék az MSZP által kezdeményezett rágalmazási ügyben Budai Gyula és a Fidesz ellen – értesült a PestiSrácok.hu. Az ítélet jogerős. A szocialisták még tavaly decemberben tettek feljelentést egy novemberi sajtótájékoztatón elhangzottak miatt. Budai Gyula ugyanis akkor arról beszélt:

A Czeglédy által irányított bűnszervezet is több mint hárommilliárd forintot tüntetett el, jelentős számú a károsult diákok száma, és újabban már nyilvánosságra került, hogy időskorú munkavállalókat is megkárosítottak. A szálak az MSZP-hez és a DK-hoz vezetnek, szintén alaposan feltételezhető, hogy az eltűnt pénz jelentős része az MSZP és a DK kasszájába vándorolt. (…) És természetesen teljesen egyértelmű a Czeglédy-ügy kapcsán, hogy Czeglédy Csabának semmi más feladata nem volt, mint hogy kampánypénzt állítson elő Gyurcsány Ferencnek és a szocialistáknak.

Az MSZP azt nehezményezte, hogy ezek a kijelentések alkalmasak voltak „társadalmi megítélésének csorbítására”. Ugyanakkor – mint arról a PestiSrácok.hu beszámolt – februárban a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) első fokon elutasította a keresetet, mivel az MSZP által kifogásolt szöveg

a feljelentett – kétségtelenül karakteres, éles – kritikai véleményének tekinthető a feljelentő tevékenységével kapcsolatban, azonban az inkriminált tartalom nem szükségtelenül acsarkodó, gyalázkodó és egyáltalán nem trágár jellegű. (…) Ezen beszéd, a belőle levonható következtetés tekintetében, a politikai véleménynyilvánítás egy formájaként, kétségtelenül markáns és negatív tartalmú véleménynyilvánításnak tekinthető.

Ezen felül megállapították: az inkriminált szövegrészletből és a szövegkörnyezetből kiderül, hogy Budai nem az MSZP-re utalt, amikor bűnszervezetről beszélt, hanem a Czeglédy Csaba által irányított gazdasági társaságra, amely kampánypénzzel támogatta a pártot. Vagyis az MSZP olyan mondatokat kifogásolt, amelyek nem a pártra, hanem Czeglédyre vonatkoztak. A Fővárosi Törvényszék tegnap kézbesített másodfokú ítélete helyben hagyta az elsőfokú döntést. Ebben rögzítették: a PKKB körültekintően vizsgálta az inkriminált kijelentéseket, amelyek – bár valóban negatív kicsengésűek – becsület csorbítására nem alkalmasak. A jogerős végzés szerint Budai szavai csak áttételesen utalnak az MSZP-re, és a közszereplő tűrési kötelezettségét meghaladó tartalmat nem hordoznak.

Budai Gyula; Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Budai Gyula még az elsőfokú ítélet után portálunknak úgy nyilatkozott:

Most már bírósági papír van róla, s így ezentúl szerintem bárki által nyugodtan kijelenthető, leírható: Czeglédy Csabáék bűnszervezetet működtettek, és hogy az eltüntetett pénz, meg a büntetőügy szálai a szocialistákhoz és Gyurcsány Ferencékhez vezetnek.

Ismert, Czeglédy Csaba – az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője – és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet céghálózata 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, a bűnszervezet élén álló, a Human Operator Zrt.-hez köthető emberek – a közvetítő cégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével – el akarták kerülni a munkaközvetítés után járó közterhek megfizetését. Így a gyanú szerint csaknem hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. 

Mint arról január közepén beszámoltunk, piacfelügyeleti eljárást indított a jegybank a Gyurcsány Ferenc egyik családi cége által Czeglédy Csaba érdekeltségének nyújtott három darab, összességében több mint 200 milliós kölcsön miatt.

Alapos a gyanú ugyanis arra, hogy Gyurcsányék cége jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzett, s ezzel súlyos törvénysértést követhetett el. Az ügyben Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett bejelentést még tavaly októberben.

(forrás: Pilhál Tamás, pestisracok.hu)

Németh Szilárd: egy modern ütőképes magyar hadsereget szervezünk

Már most látszik milyen gyökér parlamenti ellenzékünk lesz – Nézzen HD felbontásban hülye ellenzékieket