in ,

Hivatalos: Ingatlanadót vetne ki Karácsony

Karácsony Gergely zavaros interjút adott az Indexnek

AZ MSZP–Párbeszéd fővárosi jelöltje melegbárral üzent Tarlós Istvánnak

Karácsony Gergely zavaros interjút adott az Indexnek, amelyben az őt átverő Gyurcsány Ferencet egyszerre bírálta és mentegette. Az MSZP—Párbeszéd főpolgármester-jelöltje őszi győzelme esetén megsarcolná az általa kormányközelinek gondolt gazdagokat. Közben újabb jelöltek akarnak indulni az ellenzéki előválasztáson.

Karácsony Gergely a szerinte kormányhoz közel állók magánvagyonát csapolná meg az általa „Tiborcz-adónak” aposztrofált koncepcióval. – Elég, ha a NER-lovagok kapnak a szívükhöz – fogalmazott az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az Indexnek adott interjúban, amelyben az ötszázmillió feletti értékű „luxusingatlanok” megadóztatását lebegtette meg októberi győzelme esetén. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak elmondta: a megadott értékhatár fölé eső lakások, házak nem feltétlenül luxusállapotúak. – Megeshet, hogy valaki átlagos jövedelmű tulajdonosként lakik olyan ingatlanban, amelyeknek az utóbbi esztendőkben jelentősen megugrott az értéke, így az évi akár többmilliós adó befizetése súlyos gondokat okozhat számukra – fogalmazott.

Hozzátette: az ingatlanok értéke nehezen számítható ki pontosan, emellett a több száz milliós áron hirdetett ingatlanok száma néhány tucatra rúg Budapesten, ám még százas nagyságrenddel számolva sem lenne jelentős az adóbevétel, különösen, ha a felbecsülés és beszedés adminisztratív költségeit is figyelembe vesszük. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc kormánya is próbálkozott vagyonadó kivetésével, azonban az Alkotmánybíróság 2010 elején megsemmisítette annak ingatlanokra vonatkozó részét, mivel indokolásuk szerint az sértette volna a jogbiztonságot.

Szerinte Gyurcsány átvágta, mégsem érzi árulásnak a lépést
Fotó: Mirkó István

Karácsony arról is beszélt az interjúban, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc átvágta, mert nem szólt neki időben arról, hogy Kálmán Olga is indul a főpolgármester-választáson, de ettől függetlenül ő nyeri majd az előválasztást – nyilatkozta az Index-interjúban az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje. Zugló jelenlegi polgármestere elmondta: a DK elnöke nyolc perccel a sajtótájékoztató előtt hívta fel őt, hogy elmondja neki Kálmán indulását.

A parkolási és más botrányoktól megtépázott Zugló első embere a fentiek ellenére sem érzi árulásnak Gyurcsány lépését, és nem tartja magát megvezethetőnek. Úgy értékelt: „Mást gondolunk az adott szó jelentőségéről.” Egy kérdésre azt is kifejtette: valóban megállapodtak Gyurcsánnyal, hogy a DK támogatásáért cserébe ő háttérbe húzódik az EP-választás kampányában. Karácsony arról is beszélt: ha mégsem ő nyerné az előválasztást, lehet, hogy ígérete ellenére ismét indulna a zuglói polgármesteri címért.

A Párbeszéd társelnöke arról is beszélt, hogy a Fideszt egyszerűen kilúgozná a fővárosból. Kifejtette: főpolgármesterként első dolga az lenne, hogy megtiltaná a fővárosi cégeknek a rabszolgatörvény alkalmazását, majd aláírná azt a rendeletet, amely előírja a nemek közötti béregyenlőséget Budapesten. Harmadikként kinyitná a Városházát, ahol a civil szervezeteknek is lenne irodájuk, és kávézóknak, közösségi tereknek is jutna hely. Karácsony azt is fontosnak tartotta megüzenni Tarlós István főpolgármesternek: lám, a ljubljanai városháza aljában egy melegbár működik.

Közben újabb főpolgármester-jelöltek léptek színre. Schmuck Andor tegnap bejelentette indulását az ellenzéki előválasztáson. A Tisztelet Társasága elnöke azonban visszalép, ha a szépkorúak számára kért garanciáit elfogadják ellenzéki vetélytársai. A Vadhajtások.hu oldal támogatásával Bede Zsolt is deklarálta indulását az előválasztáson. „Zsoltinak össze fogjuk gyűjteni a 2000 aláírást Budapesten, így minden média jelenlétében be tud menni a roncs és bohóc ellenzék közé, hogy széttrollkodja ezt a beteg társaságot” – olvasható a honlapon.

(Baranyai Gábor, Kárpáti András, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! Rendkívüli kormányfői csúcstalálkozót tartanak a V4-ek Budapesten

Dél-koreai miniszterelnök: a magyar hatóságok figyelme és támogatása vigasztalást és reménységet jelent országának