in ,

Hivatalos: bűnözőket indít az ellenzék országszerte

Elítélt politikusok szálltak ringbe a polgármesterségért

SIKLÓSNAGYFALU, GYÖMRŐ, ILLETVE ERZSÉBETVÁROS VEZETÉSE A TÉT
Mi a közös Kosztics Józsefben, Gyenes Leventében és Hunvald Györgyben? Polgármesterként elkövetett bűncselekmények miatt korábban mindhármukat elítélte a bíróság, ám most újra elindultak a polgármesteri címért. Kosztics Siklósnagyfalun, Gyenes Gyömrőn, Hunvald Budapest VII. kerületében méreti meg magát, és csak a választópolgárokon múlik, hogy előéletüket ismerve bizalmat szavaznak-e nekik.

Másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Siklósnagyfalu polgármesterét, akit – három társával együtt – jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban és sikkasztásban találtak bűnösnek.

A Privátkopó bűnügyi portál emlékeztet rá, hogy Kosztics József a vádirat szerint a saját falujától és az államtól lopott. A település önkormányzata 2011-ben az iskola felújítására kapott 17 milliót a szaktárcától. Az összegből 7,6 milliót fizettek ki két cégnek, el nem végzett munkáért. Eközben a falu részt vett a Start munkaprogramban. Papíron 7,8 millióért vásároltak földmunkagépeket és védőruhákat. Számla van, gépek, ruhák nincsenek. Egy ötmillió forintos önkormányzati hitel elköltését a polgármester szintén fiktív számlákkal igazolta.

Az ítélet még nem jogerős, így Kosztics elindult a választáson, mondván: „Úgy gondolom, a falu bízik is bennem.” Egy ellenfele van, így akár újra is választhatják. Annak ellenére is, hogy még 2006-ban le kellett mondania a polgármesterségről, mert korábban nem vonult be a rá kirótt 14 hónapos büntetést letölteni, amit lopásért és okirat-hamisításért kapott. Szabadulását követően kétszer újraválasztották.

A képviselőjelöltek között van még egy Kosztics, ő vélhetőleg a polgármester rokona. Gyenes Levente Gyömrő polgármestereként egy, a baloldalhoz köthető számlagyáras történetben lett jogerősen elítélt. Az ügy 2011-ben indult, és 2014-ben, néhány nappal a Gyenes számára vesztes önkormányzati választás után még nem jogerősen adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt 9 hónap 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ám a közügyek gyakorlásától nem tiltották el.

A jogerős ítélet 2016 áprilisában született meg, majd az év augusztusában a szavazatok 80 százalékával újra megválasztották a Pest megyei város polgármesterének. A Pest megyei kormányhivatal álláspontja szerint azonban Gyenes addig méltatlan a posztra, amíg a jogerős ítélet jogkövetkezményeit viseli, azaz 2018 áprilisáig.

Az önkormányzati törvény szerint aki ellen jogerős, büntetőügyben született ítélet van érvényben, nem választható településvezetőnek. Gyenes a Jó itt élni! Közösség támogatásával indul az elvesztett posztért, ám indul Mezey Attila is, akit utána választottak polgármesternek.

Hunvald György, Erzsébetváros elítélt expolgármestere szintén indul a megméretésen, méghozzá a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület (FLE) támogatásával, de ismerős terepen, Budapest VII. kerületében. További érdekesség, hogy Hunvald András és Márton – vélhetően a politikus gyermekei – szintén FLE-támogatott képviselő-jelöltek.

Mint ismert, Hunvaldot, akit 2009 tavaszán vettek őrizetbe, majd két és fél évet töltött előzetesben, 2014-ben ítélte el jogerősen a Kúria az „erzsébetvárosi ingatlanpanamaként” elhíresült ügyben. Egy évet kapott, ám a közügyektől eltiltás miatt politikai szerepet nem vállalhatott. Napjainkra azonban mentesült ez alól, így újra rajtvonalhoz állhatott.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a többmilliárdos csalással vádolt Czeglédy Csaba Szombathelyen, az 5-ös körzetben méreti meg magát az önkormányzati választáson.

A korábban az MSZP, Gyurcsány Ferenc, illetve az Altus jogi képviseletét is ellátó ügyvéd az ellene indult büntetőeljáráskor még az Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt önkormányzati képviselője volt a Vas megyei székhelyen. Büntetőeljárása október 21-én folytatódik a Szegedi Törvényszéken.

A vád szerint a Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettét, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségét követte el, emiatt 21 terhelttel szemben emeltek vádat, négyük ellen már elmarasztaló ítélet is született.

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően a diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Mások életét kockáztatta
Előkészítő ülést tart ma a bíróság a nyírbátori gázszivárgási ügyben, amelynek vádlottja információink szerint Levenda Attila, Levendáné Lengyel Valéria helyi MSZP-s képviselő fia lehet. A vádirat lényege és korábbi híradások szerint egy férfi a cége által üzemeltetett szállodába a szomszédból vezette be illegálisan a gázt és az áramot, amivel több milliós kárt, nem mellesleg közveszélyt okozott. Lopta az áramot is, egy másik telken pedig a gázt. Ez a leírás Levendára illik, akinek szállodát üzemeltető cége van. (B. A.)

(Szemán László János, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Surányi elvtárs az Orbán-kormányra támadt a gyenge Forint miatt – Amikor egy tolvaj vádaskodik….

Így csalnak a libsi közvéleménykutatók