in ,

Helyzet van a franciáknál: Le Pen nem követeli Macron lemondását, elnökválasztáson akarja legyőzni

A francia jobboldal vezetője a közelgő előrehozott választásokon várható jobboldali előretörés esetén sem fogja a francia elnök lemondását kérni, kivárja a 2027-es elnökválasztást.

„Tiszteletben tartom az intézményeket, nem akarok intézményes káoszt” – közölte Marine Le Pen a Le Figaro-nak adott interjújában. A lap arról kérdezte, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az előrehozott választáson pártja, a Nemzeti Tömörülés előretör, Macron pártja, a Reneszánsz pedig visszaesik. A jobboldali politikus leszögezte:

 

ebben az esetben a francia politikai rendszerben sokszor előforduló „kohabitáció” áll majd elő,

vagyis az államfő és a kormány (illetve annak vezetője, a miniszterelnök) más-más párthoz tartozó személy lesz, politikai irányultságaik ellenére egymással együttműködve kell irányítaniuk az államot (Franciaországban elnöki rendszer van, a köztársasági elnök jogkörei nagyon szélesek, a politikai hatalom elsősorban az ő kezében van – a szerk.)

Pártjának EP-választási kudarca után (a Nemzeti Tömörülés kétszer annyi szavazatot kapott, mint a kormányzó Reneszánsz) Emmanuel Macron feloszlatta a párizsi Nemzetgyűlést, és előrehozott parlamenti választásokat írt ki. Két fordulóban, június 30-án és július 7-én rendezik meg a szavazást, a voksolás a társadalmi akaratot jelző második szonda lesz a 2027-ben esedékes elnökválasztás előtt, a momentum most Le Pen oldalán van,

ha ez lesz a tendencia, ezúttal komoly esélye lehet az elnöki tisztség megszerzésére is.

A Politico megjegyzi: szombaton hatalmas tömegdemonstrációkat tartottak több francia városban a szakszervezetek, diák- és emberi jogi szervezetek a Nemzeti Tömörülés térnyerése ellen – 75 ezren tüntettek Párizs utcáin, országszerte 250 ezer mozdult meg a francai belügyminisztérium adatai szerint.

 

(Mandi)

 


 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bognár Zsolt szerint Poloska nem a Tiszára gondolt, hanem a Zagyvára

Nagyon nagy a baj! Lehet nem lehet többé Gyurcsányék kifizetőhelye Budapest??