in ,

Hazánk mellett áll ki Andy Harris képviselő, a befolyásos republikánus politikus

Tiltakozott az amerikai külügyminisztérium magyar politikába való beavatkozása ellen Andy Harris kongresszusi képviselő

 

Hazánk mellett áll ki Andy Harris képviselő

A befolyásos republikánus politikus javítaná a Washington és Budapest közötti viszonyt, és sérelmezi, hogy a külügyminisztérium egy szövetséges ország ügyeibe avatkozik

Tiltakozott az amerikai külügyminisztérium magyar politikába való beavatkozása ellen Andy Harris kongresszusi képviselő kollégáinak írt levelében. Harris méltatta az Orbán-kormányt, és a kapcsolatok javítását kezdeményezte.

Az amerikai–magyar kapcsolatok javítását és az Egyesült Államok külügyminisztériuma által a magyarországi objektív média támogatására meghirdetett program leállítását sürgette képviselőtársai­nak írt levelében Andy Harris marylandi republikánus kongresszusi képviselő.

Az anyai ágon magyar származású és a kongresszus magyar–amerikai kaukuszának társelnöki posztját betöltő Harris levelében kiemeli, hogy „az Obama-kormányzat félvállról beszélt Magyarországgal, és eltorzította az Orbán Viktor kormányfő által vezetett jobbközép kormány eredményeit”, valamint „a külügyminisztérium megpróbált pária nemzetet csinálni Magyarországból, megtagadva a magas szintű találkozókat”. „Orbán nyílt védelmezője a nyugati civilizációnak és Magyarország hagyományos értékrendjének, valamint kulturális örökségének” és „vezető európai hangja a tömeges bevándorlás és Brüsszel hegemóniája” elleni fellépésnek – írta a képviselő. Magyarország első uniós tagországként ismerte fel a bevándorlók áradata által jelentett biztonságpolitikai veszélyeket – áll a politikus levelében. Orbán Viktor miniszterelnök Iz­rael egyik legerőteljesebb támogatója – jegyezte meg az amerikai politikus.

Bár Donald Trump elnöksége alatt javult az amerikai–magyar viszony, de a politikai irányvonalat még „nem teljesen korrigálták” – írta Harris, és „sokkolónak” nevezte azt, hogy az amerikai külügyminisztérium akár 700 ezer dollárt is elérő programot hirdetett meg egy NATO- és EU-tag demokratikus ország ellenzéki médiájának finanszírozására, ezzel is aláásva „az Egyesült Államok egyik legszorosabb európai szövetségesének jobbközép kormányzatát”.

Harris emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor már az elnökválasztási kampányának elején támogatta Trumpot, és a magyar kormány álláspontja sok területen közel áll a Trump-kormányéhoz. „Ahogyan Trump elnök meghirdette az Amerika az első politikát, úgy Magyarország is a saját nemzeti érdekeit követi, gyakran szembeszállva a liberális, Soros finanszírozta ellenzékkel” – hangsúlyozza Harris.


Röviden

Részt vesz a davosi világgazdasági fórumon Donald Trump amerikai elnök – jelentette be a Fehér Ház. Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő szerint az elnök örömmel él a lehetőséggel, hogy „Amerika az első” politikáját bemutassa a világ politikai és gazdasági vezetőinek. A svájci városban idén a január 22-vel kezdődő héten rendezik meg a világfórumot. Amerikai elnök utoljára – Bill Clinton – 2000-ben vett részt a nemzetközi konferencián.

Felfüggesztette Donald Trump amerikai elnöknek a bevándorlógyermekeket védő program (DACA) befejezéséről szóló rendelete végrehajtását helyi idő szerint kedden egy kaliforniai szövetségi bíró a per végéig. A DACA 800 ezer embert érint, és a lényege, hogy akiket gyerekként a szü­leik vittek az Egyesült Államokba, kérhetik, hogy ne toloncolják ki őket. Az igazságügyi minisztérium kitart amellett, hogy Barack Obama programja megkerülte a törvényhozást, és a tárcának jogában áll azt megszüntetni.

Azzal vádolták meg egy jelentésben a szenátus külügyi bizottságának demokrata tagjai Donald Trump amerikai elnököt, hogy tétlenül nézi az orosz befolyás növekedését. A demokraták Trump szemére vetették, hogy nincs stratégiai terve az orosz törekvéseket kivédeni igyekvő európai demokráciák támogatására, valamint az Egyesült Államok megvédésére. „Amerikai elnök korábban soha nem vett ennyire semmibe egy ilyen súlyos és növekvő nemzetbiztonsági fenyegetést” – figyelmeztetett a jelentés, amelyet egyetlen republikánus sem írt alá.


Elhagyta a Breitbartot Steve Bannon

Távozott a jobboldali Breitbart News című lapnál betöltött vezetői posztjáról Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök augusztusban eltávolított főtanácsadója. „Steve értékes része örökségünknek, mindig hálásak leszünk hozzájárulásáért és mindazért, amit segített elérnünk” – hangsúlyozta Larry Solov, a Breitbart vezérigazgatója. A lap egyik tulajdonosa, Rebecca Mercer pénteken a The Washington Postnak adott rövid nyilatkozatában elhatárolódott Bannontól és a közreműködésével készült Tűz és Düh: Trump Fehér Háza belülről című könyvtől, a Donald Trump elnökre és környezetére tett becsmérlő megjegyzések miatt. Bannon a hétvégén közleményben kért bocsánatot, és az elnök „történelmi teljesítményét” hangsúlyozta.

(forrás:Ulicza Tamás, magyarhirlap.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Orbán Viktor: dicsőség a hölgyeknek!

Agyhalál – Verhofstadt megint sivalkodik