in ,

HATALMAS SIKER! Fucsovics óriásit nyert, jöhet Roger Federer!

Gratulálunk!

BRILIÁNS MAGYAR TENISZSIKER, FUCSOVICS A 16 KÖZÖTT VAN MELBOURNE-BEN

Nincsenek szavak arra, milyen nagyszerűen játszott Fucsovics Márton a melbourne-i teniszbajnokságon. A magyar 1 óra 56 perc alatt 6-3, 6-3, 6-2-re nyert az argentin Nicolás Kicker ellen. Sikerével Fucsovics már a legjobb 16 között van. Mivel Roger Federer is győzött, így a svájci klasszis ellen lép pályára hétfőn, minden bizonnyal a Rod Laver Arénában.

AUSZTRÁL OPEN, FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ: FUCSOVICS MÁRTON – NICOLÁS KICKER 3-0 (6-3, 6-3, 6-2)

Az előző év utolsó hónapjaiban a világranglistán a legjobb 100-ba kerülő Fucsovics Márton először volt főtáblás egy Grand Slam-versenyen, ez pedig láthatóan megsokszorozza az erejét. A magyar éljátékos az első fordulóban a moldáv Radu Albotot verte négy játszmában (6:2, 6:3, 4:6, 7:5), majd óriási meglepetésre a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querryt is búcsúztatta ugyancsak négy játszmában (6:4, 7:6, 4:6, 6:2).

A szombati találkozó után edzője, Sávolt Attila az Origó helyszíni tudósítójának elmondta, kihasználták, hogy Fucsovicsot még nem ismeri a mezőny, illetve azt, hogy a magyar játékos fejben és fizikálisan is remek állapotban van.

Szombati ellenfele, az argentin Nicolás Kicker 96. a világranglistán, azaz tizenegy hellyel van Fucsovics mögött. Ő is a főtáblán kezdett, az első körben az ausztrál Jordan Thompsont verte öt, majd a szlovák Lukás Lackót négy játszmában. Fucsovics és Kicker eddig egyszer találkozott egymással, két hete egy indiai tornán a magyar teniszező győzött 6:0, 6:3-ra.

1. SZETT: FUCSOVICS-KICKER 6-3

Fucsovics adogatásával kezdődött a mérkőzés, amelyet a magyar versenyző magabiztosan hozott, máris 1-0 a javára. A folytatásban Fucsovicsnak 30:40-nél bréklabdája volt a 2-0-s vezetéshez, de az ellenfele hárította, így két gém után 1-1 volt az állás.Az esélytelenebbnek tartott Kicker nagyon jól játszik, szinte nem is hibázik.Fucsovicsnak oda kellett figyelnie a 3. gémben, de harmincra hozta ezt és három játék után 2-1-re vezet. Ebben a gémben 40:30-nál Fucsovics nagyon szép szerva-röptét játszott.

Fucsovics Márton az argentin Nicolas Kicker ellen játszik az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének harmadik fordulójábanFORRÁS: MTI/EPA/MARK CRISTINO

A negyedik gémben Kicker megint hozta saját adogatását, ezzel 2-2 lett az állás. Eddig tehát nem volt brék, mindenki a saját szerváját hozta.Egyre izgalmasabb lett a meccs.Az ötödik gémben hosszú labdamenetek zajlottak, elképesztő a játék, de Fucsovics nagyszerűen teniszezett és 30-ra nyerte ezt a játékot, ezzel 3-2 a javára. Közben teljesen beborult, és időnként erős a szél. Ez sem könnyíti meg a dolgot. Nagyon komoly magyar szurkolótábor van a pálya mellett, a lelátó minden oldaláról lehet magyar biztatást hallani.

A magyar szurkolók most is kitesznek magukért Melbourne-benFORRÁS: AFP/GREG WOOD

A hatodik gémben Kicker adogatott. Kettőshibával kezdett, de utána nagyon jól játszotta a pontokat, agresszívan támadott, sült az egykezes fonákja. Marci nagyon küzdött, kétszer is 40:40 volt, de Kicker egyelőre messze várakozás felett teljesített. Így 3-3 lett az állás. Következett Fucsovics újabb adogatása. Hihetetlen jól teniszezik Kicker, a magyar játékostól extra teljesítmény kell, de egyelőre remekül koncentrál, hozza ezt a gémet is és 4-3-ra vezet a magyar.

És itt az első brék a nyolcadik gémben. Kicker adogatott, hatalmas nyerő tenyerest ütött Fucsovic, ezzel lett 30:30, majd még egy egyenes tenyeres következett, ez már brélkabda az 5-3-hoz, amelyet a magyar be is ütött és ezzel valóban 5-3-ra vezetett. Ha pedig egy üzlet beindul.A következő gémben pillanatok alatt 40:0 lett a magyarnak, aki innen nem is hibázott, így 41 perc alatt 6-3-ra nyerte az első játszámát.

2. SZETT: FUCSOVICS-KICKER 6-3

Kicker adogatásával indult a második játszma. A szakértő ausztrál közönség élvezi a látványos hosszú labdameneteket. A magyar tábor visszafogottan ünnepelt az első szett után.A magyar teniszező hamar eljutott az újabb bréklabdáig, 15:40-nél ellenfele az elsőt hárította. A másodikat viszont nem, ezzel megvan a második brék is és 1-0 a magyarnak a második szettben. Eddig minden kiváló. A második gémben Fucsovics semmire hozta az adogatását, 2-0, hihetetlen jól alakulnak a dolgok. A magyar közönség közben a lelátón magyarul tanítja az ausztrálokat, akik élvezik a meccset.

Gyerünk tovább Marci, minden pontot ilyen szigorúan megjátszani”– mondta neki edzője, Sávolt Attila a lelátóról. Négy egymást követő nyertes magyar gém után Kicker harmincra hozta a saját adogatását, ezzel 2-1 lett az állás a második játszmában.

Ekkor Kicker szólt az edzőjének, aki most érkezett meg a pályára – az argentin bal lábát vizsgálják. A dél-amerikai teniszező tehát próbál egy kis időt nyerni. 25 fokban játszanak, nincs tehát észtvesztő kánikula, orvosi szünet azonban igen.Bejelentették a „medical time outot”. De ez sem tartott sokáig, hamar folytatták a játékot.

Következett tehát a második játszma negyedik gémje, Fucsovics Márton adogatásával. Hamar harminc-semmi lett, innen még visszajött KIcker, de 30:30 után a magyar következett, aki befejezte a gémet 3-1 a javára. Nagyon fontos pont volt ez a meccs szempontjából.

A magyar teniszező elképesztően nagyot játszott Kicker ellenFORRÁS: MTI/EPA/MARK CRISTINO

Kicker adogatása következett az ötödik gémben. Nagy menet volt ez is, a magyar nagyon szépen, nyugodtan játszik, de Kicker sem adja fel. 30-ra hozza adogatását az argentin és ezzel 3-2-re módosítja a második szett állását.A hatodik gémet Marci három ásszal kezdte – bravó!Pillanatok alatt 40:0 lett az állás a javára. És újabb love game. 4-2 ide. Fantasztikus. Egyre magabiztosabb és jobb a magyar fiú.

Jöhetett az argentin újabb adogatása, amelyet viszonylag simán, 15-re hozott, ezzel 4-3 lett az állás. Ne feledjük azonban, hogy a magyar ebben a szettben is brékelt egyet már. Tehát innentől elég hoznia a saját adogatását. A nyolcadik gémet Marci újabb ásszal kezdte. Innentől nem is hibázott, 15-re hozta ezt a gémet, 5-3. Kicker a második szettben maradásért szervál.Ám Fucsovics a második szettben másodszor brékelt – a legjobbkor és ezzel befejezte a szettet. 6-3 ide, káprázatos.Kicker a játszmalabdánál kettőshibát adogatott. 80 perc után 6-3, 6-3, azaz 2-0 ide. Kicker pedig mindent bevetett, most épp az illemhelyre ment el.

3. SZETT: FUCSOVICS-KICKER 6-2

A harmadik játszmában a magyar adogatott először. Minden rendben, pillanatok alatt 1-0 lett az állás. Parádés volt ez a gém, ásszal fejezte be a magyar. Majd jött az újabb Fucsovics-brék. 15:40-nél már lehetett érezni, hogy ezt sem hibázza el, ezzel két gémet követően 2-0-ra vezetett a magyar versenyző. Kicker ideges volt, hiszen ebben a gémben is kettőshibát adogatott.

Ami a harmadik gémben történt, az elképesztő. Fucsovics adogatott, 0:30-ról jött vissza 30:30-ra. Kétszer még 40:40, ez volt a legnehezebb adogatójátéka eddig a meccsen – de megvan a gém, 3-0 ide.

Kicker adogatásai következtek. Hiába, nem ment neki. Fucsovics újabb brékje, Kicker ezúttal pontot sem tudott csinálni – 4-0, ide. Kétt szettnyire került a magyar a legjobb 16 közé jutástól. Kicker nem talál fogást rajta, hihetetlen a magyar teljesítménye.A következő gémben újabb ászok, majd pillanatok alatt 5-0 lett az állás.

A magyar minden mozdulatán látszott, hogy tele van önbizalommal, egyszerűen félelmetes, amit Fucsovics művelt.

Az argentin Nicolas Kickernek nem volt esélye Fucsovics Márton ellenFORRÁS: AFP/WILLIAM WEST

Kicker adogatása következett, de mondanunk sem kell, hogy a dél-amerikai reménytelen helyzetben állt ennek neki. Becsületből behúzta, 15-re nyerve, 5-1-re alakítva ezzel az állást.

Fucsovics a meccsért szervált, de ezt elvette tőle Kicker.Az első argentin brék 5-2 lett az állás. Pedig 30-15-re is vezetett a magyar, de megremegett Marci keze. A meccs során először bukta el az adogatását.

Fucsovics győzelmével bent van a legjobb 16 közöttFORRÁS: MTI/EPA/MARK CRISTINO

Kicker szervái következtek.Elképesztő izgalmak után jutottak el 40:40-ig.Ekkor fogadóelőny következett, vagyis Fucsovics jutott meccslabdához úgy, hogy Kicker szervált. Újra egyenlő lett az állás, az argentin hárította a meccslabdát. De Marci nem adta fel, mert hamarosan újabb mecslabdához jutott. Ezt pedig már beütötte.

Vége! Fucsovics Márton 1óra 56 perc alatt 6-3, 6-3, 6-2-re nyert és ezzel a legjobb 16 között van. Legutóbb erre Taróczy Balázs volt képes az 1984-es Roland Garroson. Roger Federer is győzött, így a magyar teniszező a svájci világklasszissal találkozik a nyolcaddöntőben.

Harmadik győzelmével Fucsovics várhatóan a 62-63. helyre jön fel a világranglistán,és átszámítva már 48,6 millió forint keresetnél tart Melbourne-ben.

EZT MONDTA FUCSOVICS MÁRTON

Nehéz szavakat találni arra amit most érzek. Pályafutásom legjobb versenye, legjobb hete.Mérkőzésről mérkőzésre jobban játszom, de már Canberrában éreztem hogy jól megy a tenisz, bíztam magamban.

Fucsovics Márton a melbourne-i sajtótájékoztatónFORRÁS: SIKLÓS ERIK

Tudtam hogy ez életem eddigi legnagyobb lehetősége. Reggel idegesen keltem és gyorsan tanácsot kertem Attilától, mit csináljak.

Segített, hogy azt mondta: ez az én versenyem, merjek ragyogni.

Biztos, hogy óriási élmény lesz Federer ellen játszani már most izgatott vagyok. Beszéltük az edzőmmel, hogy megvan a játékom ahhoz, hogy Federer ellen ne az élményért menjek fel a pályára.”

SÁVOLT ATTILA TUDJA, MIT MOND FUCSOVICSNAK, HA FEDERER JÖN

Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője a következőket nyilatkozta az Origónak:

Az első játszma volt a legfontosabb. Ezt előre megbeszéltem Marcival, hogy figyeljen nagyon oda. Tudtuk, hogy Kicker nem fog még egyszer annyira gyengén játszani, mint két hete Indiában.Ami a következő fordulót illeti: ha Federer lesz az ellenfele, akkor én már tudom azt, mit fogok mondani Marcinak ahhoz, hogy azt a meccset ne jutalomjátéknak fogja fel. Ha hallgat rám, akár még tovább íródhat ez a szép történet”.

MIT VITT VÉGHEZ FUCSOVICS MÁRTON?

A 128-as főtábla 1982-es bevezetése óta az első magyar férfijátékos, aki az Australian Openen a legjobb 16-ba jutott – Baranyi Szabolcs nyolcaddöntőzött 1973-ban, de akkor még 64-es volt a főtábla.

Az első magyar 2004 óta, aki az Australian Openen a legjobb 16-ba jutott, akkor Kapros Anikó nyolcaddöntőzött.

1984 óta nem volt ekkora magyar teniszsiker a férfi egyesben a Grand Slam tornákonFORRÁS: MTI/EPA/MARK CRISTINO

Az első magyar férfijátékos Taróczy Balázs 1984-es Roland Garros szereplése óta, aki Grand Slam-tornán a legjobb 16-ba jutott, a teljes open érában pedig a negyedik Gulyás István (1968, 1969, 1971, Roland Garros), Baranyi (1973 Australian Open; 1973, Wimbledon) és Taróczy (1976, 1980, 1981, 1984, Roland Garros; 1980, Wimbledon) után.

Az első magyar, aki Grand Slamen a legjobb 16-ba jutott Szávay Ágnes 2009-es Roland Garros-nyolcaddöntője óta.

Fucsovics pályafutása során harmadszor nyert egymás után három Tour-szintű meccset.

(Forrás: AFP és NSO)

Ausztrál Open, férfi egyes, 3. forduló: Fucsovics Márton – Nicolás Kicker 3-0 (6-3, 6-3, 6-2)

 

(forrás: Siklós Erik, www.origo.hu)

HOPPÁ! – A V4-ek együttműködnek Ausztráliával

HOPPÁ! – Simicskáék cége volt az Elios tulajdonosa az OLAF által vizsgált időszakban