in ,

Hatalmas bajban van Karácsony Gergely – Karácsony készülhet a magyarázkodásra: Hivatali visszaélés miatt nyomoz a zuglói sportcentrum ügyében a rendőrség

Hivatali visszaélés és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást Karácsony Gergely zuglói hivatala és a kerület sportcentruma közötti több százmillió forintos irreális követelés és pénzmozgás ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)

Hivatali visszaélés és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást Karácsony Gergely zuglói hivatala és a kerület sportcentruma közötti több százmillió forintos irreális követelés és pénzmozgás ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)- tudta meg a PestiSrácok.hu. A zuglói polgármester korábban perrel fenyegetőzött és hazugsággal vádolta portálunkat, azonban elképzelhető, hogy az eljárás eredményeként idővel neki kell majd magyarázkodnia.

 

Az ügy előzménye, hogy Tényi István hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen annak a  – kiszivárgott – levélnek a tartalma alapján, amelyben több százmillió forintos irreális követelésről és pénzmozgásról tettek említést Karácsony Gergely polgármester hivatala és a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft. között. A feljelentés szerint a tavalyi év során a zuglói önkormányzat a 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságából egy megalapozatlan értékbecslés alapján, de még annak megállapításait is felülírva, egy jogellenes felmondással, színlelt és semmis bérleti szerződéssel csökkentette az említett kft. törzstőkéjét mintegy bruttó 320 millió forint értékben. Ez a lépés az önkormányzat saját gazdasági társaságát csődközeli helyzetbe sodorta. A baloldal főpolgármester-jelöltje ennek ellenére tavaly szeptemberben levelében felszólította a kft. ügyvezetőjét a bérleti szerződés megkötésére, ez a szerződés háromhavi bérleti díjat határozott meg, amely az említett 320 millió forintos összeget tette ki – olvasható a feljelentésben, amely arra is kitér, hogy a bérleti díj összege a teljes 2019-es évre összesen 137 millió forint lett volna, így viszont három hónapra 320 millió forintot állapítottak meg. A bérleti szerződés tárgyát képező ingatlanokat a döntést megelőzően az önkormányzat egy harmadik fél részére ingyenesen kívánta használatba adni tizenöt évre, teljes egészében figyelmen kívül hagyva a kerület lakosainak érdekeit – áll a feljelentésben.

 

ELRENDELTÉK A NYOMOZÁST

Tényi beadványa – idézve a levelet – arra is kitért, hogy a kft. ügyvezetése kényszerpályára került, hiszen Karácsony Gergely írásos felszólításának következményeképpen alá kellett írnia a bérleti szerződést, ezért átutalták a 320 millió forintot, mely az önkormányzat bankszámláján jóváírásra került. A pénzösszeg beérkezése után hat nappal az önkormányzat a kft. részére egy szabálytalanul kiállított számlával – ahol a fizetési határidő előbb jár le, mint ahogyan a sztornó számla kiállításra került – felrúgta az aláírt szerződést, azonban egyetlen forintot sem fizetett vissza a kft.-nek– derül ki a levélből, amiben azt is leírták, hogy az önkormányzat saját belső ellenőrzése is megállapította a jogsértést jelentésében, amelyben egyértelműen kijelentik, hogy az átutalt pénz megérkezett az önkormányzat számlájára, és egy héttel később, 2018. október 2-án egy sztornó számlát állítottak ki a bérleti szerződés megszűnésére tekintettel. Kétszeresen fájdalmas a zuglói polgárok számára, hogy a bérleti szerződés megszüntetéséről semmilyen képviselő-testületi döntés nem született, így az akció Karácsony Gergely magánszáma volt, egyszemélyes döntést hozott tehát az ügyben – hangsúlyozta a kiszivárgott, portálunk által korábban közölt levél írója, illetve a feljelentésében Tényi István.

Karácsony Gergely a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, hogy  szerinte az ominózus levél valótlanságokat tartalmaz, a sportpálya működése biztosított, sőt, komoly fejlesztéseket valósítottak meg a területen, majd a feljelentésről szóló cikkünk megjelenése után Facebook-posztjábanperrel fenyegetőzött, és elődjére, illetve Tarlós Istvánra tolta a felelősséget, holott az ügyben okiratok is rendelkezésre állnak. A Fővárosi Főügyészség ugyanakkor portálunknak megerősítette, hogy megérkezett hozzájuk a feljelentés, amely végül a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) került, a rendőrség pedig feljelentés-kiegészítésről határozott. A BRFK megkeresésünkre hétfő este azt közölte, hogy az ügyhöz kapcsolódóan újabb feljelentés érkezett hozzájuk, amely alapján hivatali visszaélés és más bűncselekmény miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el.

(Pámer Dávid, pestisracok.hu)

Rendben van a magyar oktatás! Négy érmet nyertek magyar gimnazisták a kémiai diákolimpián

Európa nem emeli fel a hangját a romániai magyarok jogaiért – De miért nem?????