in

Hát ez érdekes! – Hirtelen meghalt a katalán kormánytagok ellen vádat emelő spanyol főügyész

Fura

MADRID, BUENOS AIRES

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök jelentette be, hogy hatvanhat éves korában szombaton meghalt José Manuel Maza spanyol főügyész Argentínában. A főügyész vezette a nyomozást a szakadár katalán kormány és tagjai ellen, illetve ő kezdeményezte a büntetőeljárást ellenük.

Spanyol sajtóértesülések szerint Maza épp Buenos Airesben volt, mikor elkapott egy eddig ismeretlen fertőzést és az egyik argentin kórházban halt meg.

José Manuel Maza vezette azt a a vizsgálatot, mely a katalán függetlenségi népszavazás ügyében indult. November elején kezdeményezte a büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt.

José Manuel Maza

Fotó: AFP

A jelenleg Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök és korábbi kormány 13 tagját akár harminc évre is börtönbe csukhatják. A szakadár régióban október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást, amelyen a résztvevőknek, a választásra jogosultak 42,3 százalékának mintegy 90 százaléka szavazott az elszakadásra Spanyolországtól.

A katalán parlament bő három hétnyi tétovázás után kiáltotta ki a függetlenséget Spanyolországtól. Mariano Rajoy erre egyből menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentjüket és még karácsony előtt, december 21-re előrehozott választást írt ki, amin amúgy indul Puigdemont is.

(El Mundo)

(888.hu, Bokor Gábor)

Felső korlát nélküli kvóta – Tagadták a létezését, majd megszavazták

Megint a magyarok! – Magyar tudósok fejtették meg egy ritka betegség titkát