in ,

Használt, sz*r villamosokat rendelt Budapest – Nem fogják elhinni: a Budapestre kerülő használt villamosok nem klimatizáltak

A VEKE szerint nem véletlenül akar Frankfurt megszabadulni ezektől a járművektől, hiszen utólag sem lehet légkondit beléjük szerelni.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint nem véletlenül akarja lecserélni az „R” típusú villamosokat Frankfurt, amelyek azután Budapestre kerülnek. A fővárosi és a magyar közösségi közlekedés fejlesztésével, üzemtörténetével foglalkozó szervezet azt írja a Facebook-oldalán, hogy a német nagyváros sajtója évek óta tele van a klimatizálás nélküli járművek problémájával és a helyi köznyelv is a szájára vette: „Grill isch halt in de Straßebahn. Warm genug isses im R-Wagen ja” – azaz

az „R” típusú villamosokban olyan meleg van, mint egy grillsütőben.

(Ez egy reakció arra, amikor a város betiltotta a parkokban a szabadtéri grillezést.)

A VEKE szerint Frankfurt azért vesz új villamosokat, mert nem lehet a régieket klimatizálni, nem bírja el a tető a berendezéseket, nem erre lett méretezve. Az ottani BKV, a VGF weboldalán leírják azt is, hogy az utastérben el lehetne ugyan helyezni ezeket, de az ülőhelyek feláldozásával járna, ezért elvetették az ötletet, mert amúgy is szűk az utastér.

„Szeretnénk felkérdezni a mi BKV-nkat, hogy ennek az erősen hivatalos kijelentésnek a tükrében miért választották ki ezt a típust beszerzésre, miért terjesztették be a városvezetésnek, ha a járművet a saját tulajdonosa szerint nem lehet utólag klimatizálni? Arra gondoltak, talán majd a BKV megoldja okosba?

Ahogy anno ennek a kocsinak az egyik utódját, a Combino Suprat?

Amit szintén klíma nélkül rendelt a BKV? Nade azt legalább gyárilag klímásnak tervezték, és a tetőn ott volt a helye… Vagy ahogy a 3-as metróét is? – teszi fel a kérdéseit a VEKE.

Majd azt írják, a 3-as metró esetében épp „a BKV közölte kerek-perec, hogy a tető nem bírja el, ezért nem lehet azokat a kocsikat klimatizálni. Tarlós István főpolgármester meg bejelentette, hogy de, igen, lehet. Igaz, azok más szerkezetű, nem alacsonypadlós járművek, a tetejüket megerősíteni kevésbé macerás. De azokkal sem haladt a BKV semmit”.

A közlekedési szervezet azt írja, ez egy kicsit más megvilágításba helyezi a BKV lépéseit, és elvárják, hogy álljanak elő a valós magyarázattal. A VEKE szeretne tisztán látni és várja a BKV hivatalos állásfoglalását a VGF hivatalos álláspontjával kapcsolatban.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Bayer Zsolt szerint Juszt László mélyen undorító

Tapolcán Jakabot több tüntető várta, mint szimpatizáns!