in ,

Hajrá, Babis! Babis pártja nyerheti a csehországi választásokat

A legfrissebb felmérések szerint az Andrej Babis kormányfő vezette ANO centrista mozgalom fogja megnyerni az októberi parlamenti választást Csehországban

 

A legfrissebb felmérések szerint az Andrej Babis kormányfő vezette ANO centrista mozgalom fogja megnyerni az októberi parlamenti választást Csehországban, a jobboldali hárompárti Spolu (Együtt) koalíció, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) és a Cseh Kalózpárt koalíciója előtt.

A szeptember elején, tehát egy hónappal az október 8-ra és 9-re kiírt képviselőházi választás előtt a prágai STEM ügynökség által a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió számára készített országos felmérés azt jelzi, hogy az Andrej Babis kormányfő vezette ANO most megkapná a szavazatok 32,4 százalékát, ami fölényes győzelmet jelentene. A második helyen az ellenzéki jobboldali Spolu koalíció (Polgári Demokratikus Párt, KDU-CSL, TOP 09) végezne húsz százalékkal, míg a harmadik helyet a STAN és a Kalózok koalíciója szerezné meg 18 százalékkal. Az ANO mozgalommal koalícióban kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 4,4 százalékos támogatottsággal nem kerülne be a parlamenti alsóházba.

A STEM augusztusban készített felméréséhez viszonyítva az ANO megerősítette vezető pozícióját, míg a két ellenzéki koalíció gyengült. Hasonló eredményeket hozott két más ügynökség legújabb országos felmérése is. Bejutna még a parlamentbe a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom, illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM). Míg a migráció és EU-ellenes SPD mérsékelten erősödik, a kommunisták gyengülnek. Szeptemberben az SPD-t a választók 11,8 százaléka, a kommunistákat pedig 5,4 százaléka támogatta volna. A cseh parlament alsóházába a bejutási küszöb öt százalék. A megkérdezettek ötvenöt százaléka nyilatkozta, hogy már döntött, melyik pártra fog szavazni, harminc százalék még nem tudja, míg tizenegy százalék nem akar elmenni választani.

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Tóth Gabi sokat sírt, belebetegedett a sok bántásba

A fél ország ezen röhög – Teleszart gatyával került óriásplakátokra Karácsony Gergely