in

Gyurcsányék elzavarták, Orbánék visszahozzák – Egyre kevesebb magyar orvos megy külföldre

A statisztikák szerint az orvosok, a fogorvosok és a gyógyszerészek köré­ben is folyamatosan csökken azoknak a száma, akik külföldre mennek dolgozni.

A statisztikák szerint az orvosok, a fogorvosok és a gyógyszerészek köré­ben is folyamatosan csökken azoknak a száma, akik külföldre mennek dolgozni.

2017 lehet a harmadik olyan év lesz, amikor nem erősödött, hanem mérséklődött az egészségügyiek elvándorlása Magyarországról.

A féléves adatok szerint a korábbiaknál jóval kevesebben, 324 orvos, 327 szakdolgozó, 78 fogorvos és 19 gyógyszerész kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges úgynevezett jó hírnév igazolást az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtól.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A tavalyi évben ezt az igazolást összesen 823 orvos, 631 szakdolgozó, 258 fogorvos és 58 gyógyszerész kérte ki. Ez azt jelenti, hogy idén a szakdolgozókat kivéve minden területen csökkenés látható.

A Magyar Idők szerint az igazolást kérők közül az orvosok több mint fele már korábban is dolgozott külföldön, idén az esztendő első hat hónapjában mindössze 148 „újonc” külföldi munkavállaló volt, míg a szakdolgozók között 244. A portál szerint a számok visszaszorulása mögött az áll, hogy a kormány intézkedései – mint a több évre szóló bérmegállapodás és az ösztöndíjprogramok – meg tudták törni az egészségügyi migrációt korábban jellemző abszolút negatív tendenciát.

Az uniós adatok szerint az EU-n belüli orvosvándorlás legnagyobb vesztese Románia, ahonnan 2009 és 2015 között az orvosok fele, csaknem tízezer ember ment el.
(Bokor Gábor, 888.hu)

HOPPÁ! – Észak-déli gázvezetéket tervez Magyarország és Szlovákia

ÉLJEN ÉLJEN! – 20 éves az ország agymosodája! 20 éves az RTL KLUB!